Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Få framsteg i fattigdomsbekämpningen

Publicerat måndag 4 oktober 2004 kl 06.31

Ett konstaterande att utvecklingen i världsekonomin är positiv, men väldigt få konkreta framsteg i viktiga frågor som fattigdomsbekämpning och valutareformer. Det var slutresultatet av helgens toppmöten med Världsbanken, Internationella valutafonden och de inflytelserika länderna i G7-gruppen.

Som vanligt hördes många stora ord om framsteg och nytänkande från talarstolen när världens mäktigaste ekonomiska organisationer i natt avslutade sitt årliga möte i Washington, men också i sådana här sammanhang ovanligt kritiska inlägg. Världsbankschefen James Wolfensohn ansåg till exempel att världens ledare inte lever upp till sina åtaganden när det gäller att hjälpa jordens fattiga - och menade att det oftast blir just bara ord.

Och även om afrikanska finansministrar som deltog i toppmötena uttryckte viss optimism om att det nu rör sig framåt i frågan om att minska eller helst helt få bort fattiga länders skuldbörda, så hände egentligen mycket lite konkret - en huvudorsak till det är att USA och Storbritannien har olika syn på hur det ska gå till.

Även när det gäller frågan om valutareformer var de konkreta resultaten få - Kina, som kritiseras från flera håll för att landet har sin valuta låst till USAdollarn, gav trots fortsatta påstötningar inga som helst löften om att ändra systemet, som kritikerna anser gynnar Kina gentemot konkurrentländerna i världshandeln.

Och även om världens ekonomiska ledare välkomnade det faktum att den globala ekonomin nu utvecklas i sin bästa takt på 30 år, så pekades det också på problem och faror - förutom bristen på valutareformer i Asien, bland annat osäkerheten kring de höga oljepriserna och det rekordstora amerikanska budgetunderskottet.

Anders Ask, New York

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".