Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Turkiet förhandlar nästa år om EU-inträde

Publicerat måndag 4 oktober 2004 kl 17.45

Det ser ut som att Turkiet kommer att få klartecken att nästa år börja förhandlingarna om medlemskap i EU.

EU-kommissionens beslut presenteras nu på onsdag och mycket tyder på att det blir grönt ljus. Beslutet leder till förändringar som kan stöta på hårt motstånd både i EU och i Turkiet.

Stora förändringar
Det är inte bara Turkiet som tvingas till stora förändringar för att få komma med i EU. Ett turkiskt medlemskap skulle leda till stora förändringar i Europa.

Det visar en rapport som EU-kommissionen presenterar på onsdag, och som Ekot har tagit del av. Samtidigt fattas beslutet om medlemsförhandlingar.

Många parlamentsplatser
Det fattiga Turkiet skulle få mellan 150 och 250 miljarder svenska kronor i bidrag från EU, vilket skulle betyda kraftiga kostnadsökningar och minskning av stöden till andra länder.

Turkiet är också folkrikt och skulle få många platser i Europaparlamentet, vilket leder till en betydande omfördelning av inflytandet till nackdel för de stora och medelstora EU-länderna. Turkiet skulle få en stark ställning i EU:s ministerråd.

”Rädd för det annorlunda”
EU-kommissionen tror att Turkiet blir ett modelland för den övriga muslimska världen när det genomfört de reformer som EU kräver, och blivit en modern rättsstat.

Men vägen dit är lång och det kommer att krävas särskilda åtgärder under förhandlingarnas gång för att få bukt med de fördomar och den rädsla för ett turkiskt medlemskap som frodas i både EU och Turkiet.

– Jag tror att det ligger djupt i människan, man är rädd för det som är annorlunda. Det har också att göra med de religiösa och kulturella skillnader som finns mellan Turkiet och den kristna världen. Så allt det här är saker som vi bör jobba med och som kräver insatser från båda håll, säger Sveriges kommissionär Margot Wallström.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".