Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mobiler ska kunna stoppas i rättspsyk

Publicerat tisdag 5 oktober 2004 kl 06.18
Kan förbjudas i rättspsyk.

Personer som döms till rättspsykiatrisk vård ska kunna förbjudas att använda mobiltelefon och internet. Det anser regeringens psykiatrisamordnare Anders Milton. Han tycker att lagen bör ändras så att reglerna blir desamma som i fängelse och de dömda förhindras att begå nya brott.

– Som vi vet är det inte alltid för en viss grupp en väldigt klar och enkel linje mellan om man ska dömas till vård eller fängelse. Då kan det ibland vara så att en del kan fortsätta sin brottsliga gärning via internet eller telefon och det kan försvåra deras medicinska rehabilitering. Därför bör man kunna säga nej, säger Anders Milton.

Är inte det integritetskränkande?

– Jo, det är det. Men å andra sidan är det svårt att förebygga fortsatt brottslighet i vissa fall, till exempel pedofili där man kan ladda ner saker från nätet som man inte ska få göra. Eller om man fortsätter att hota sin omgivning, som man blivit dömd för att ha gjort, säger han.

Anders Milton vill också att tvångsåtgärder ska kunna användas mot de personer som döms till skyddstillsyn med psykiatrisk öppenvård. I dag händer det att de helt enkelt struntar i att gå dit. Så gjorde till exempel Mijailo Mijailovic när han tidigare dömdes till skyddstillsyn. Han gick inte dit och fick inte vård han behövde.

Det går inte att säga att en skarpare lag hade kunnat förhindra fjolårets alla vansinnesdåd, enligt Anders Milton.

– Det kan man aldrig säga. Däremot hoppas jag att vi kan förebygga nya problem. I alla de här fallen så är det också väldigt viktigt att tvång inte får ersätta en god vård och omsorg. Kommuner och landsting måste ha en plan, de måste se till att man sköter sitt mot den enskilde. Det måste bland annat finnas boende, daglig sysselsättning och en bra kontakt med öppenvården, både från den kommunala omsorgens sida och från landstinget, säger han.

I dag är samarbetet på många håll i landet alldeles för dåligt mellan kommuner och landsting. De måste prioritera psyksjuka mycket bättre än i dag, säger Anders Milton.

Politikerna måste ge verksamhetscheferna ett tydligare uppdrag och ekonomiska möjligheter att genomföra det. Om cheferna sedan ändå inte gör det bör de kunna bytas ut, anser Anders Milton.

– Om det inte fungerar, trots att man givit rimliga resurser, då måste man fundera över om det är en chefsfråga, säger regeringens psykiatrisamordnare Anders Milton.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".