Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Utbildad arbetskraft lämnar Estland

Publicerat tisdag 5 oktober 2004 kl 07.03

Estlands snabba ekonomiska tillväxt leder nu till problem. Bristen på högutbildad arbetskraft börjar bli besvärande. Det är inte bara läkare och annan sjukvårdpersonal som tar jobb utomlands också det privata näringslivet får allt större problem.

I sydöstra Estland ligger skofabriken Abris, grundad 1929 av den judiska släkten Goldberg. Idag finns här 150 anställda. Delar av den första maskinparken blandas med nyaste nytt.

Vd:n Väinö Palo berättar att hälften av tillverkningen går till hemmamarknaden, resten på export till Finland och Storbritannien.

Problemet för Väinö Palo är bristen på specialister. Det är svårt att hitta ingenjörer.

En liten skofabrik på landsbygden har svårt att skaffa kvalificerad arbetskraft. Samma sak gäller för modernare branscher, inom it-sektorn t ex.

Kris i sjukvården
Närmast krisartad är nu bristen på arbetskraft inom sjuk- och hälsovården. Läkare och vårdspecialister tar jobb utomlands, i Finland, Norge och Sverige eller längre bort, där lönerna ibland är de tiodubbla mot i Estland. Var femte nyutexaminerad medicinare åker direkt utomlands. Sjukhusavdelningar runt om i Estland måste stängs.

Nyligen slöts ett tvåårigt löneavtal, med rejäla lönelyft för läkare och sjuksköterskor för att hålla dem kvar i landet. Fler sådana avtal och prisstabiliteten i landet hotas rejält, varnar nu somliga.

Dubbla jobb vanligt
Över allt märks det alltså att arbetsmarknaden i det lilla Estland inte räcker för de behov näringslivet har, eller för de växande kraven på en mer tidsenlig offentlig sektor.

Estland är också det EU-land där det är vanligast att människor har dubbla jobb, visar en färsk utredning. Eda Veeroja är en av dem. På dagarna är hon lärare i ekonomi, resten av dygnet är hon hotelldirektör. Som utbildad och driftig får hon ständiga jobberbjudanden.

Bengt Lindroth, Tallin
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".