Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritik mot nytt mobilnät i glesbygd

Publicerat tisdag 5 oktober 2004 kl 11.05

Sverige skall få ännu ett nytt mobilnät, som ska ersätta det gamla NMT-nätet och ge bra täckning i glesbygd. Men telekombolaget Ericsson anser att förslaget från Post och Telsestyrelsen att bygga ett nytt mobilnät med en ny teknik är en dålig idé.

Bland annat kommer de som reser mellan glesbygd och tätorter att få fortsätta att använda två olika telefoner anser Ericsson.

– I dag har vi en GSM-täckning över i princip hela landet, om vi bortser från en del av skogslänen. Det här handlar lika mycket om att för dem som inte bor där kunna använda samma telefon när man reser runt i fjällen, som för dem som bor i skogslänen att ha säkerheten av ett fungerande system, säger Ericssons marknadschef Johan Bergendahl.

Extra mobil
Problemet är, enligt Ericsson, att man med dagens GSM och 3G-mobiler inte kan ringa i det mobilnät, som nu planeras för. De som bor i glesbygd måste med andra ord även i framtiden ha en extra mobil.

Men det finns också en stor fördel med att bygga det nya mobilnätet med en, för Sverige, ny teknik. CDMA, som tekniken heter, behöver inte alls lika många master och basstationer som krävs för GSM och 3G, vilket gör att det blir betydligt billigare att bygga ett sånt nät.

Johan Bergendahl på Ericsson tycker att det är konsumentnyttan som bör styra - och att staten borde ta ansvaret för att förse även glesbygden med bra mobiltäckning.

– Det handlar väl om att tillsammans med operatörerna hitta en lösning där vi kanske använder en del av våra skattepengar för att säkerställa att vi har en likvärdig och över hela landet fungerande infrastruktur för telefoni.

Intresse för hela Sverige?
Man kan förstås undra om inte Ericsson bara talar i egen sak. Företaget sastar just nu hårt på att sälja en ny variant av GSM, som täcker större områden, men så är det inte enligt Johan Bergendahl:

– Vi leverer CDMA 450 (det nya systemet) och har inget emot att man bygger det också, men det kommer att skapa två skilda nät där man inte får enkelheten, bekvämligheten och säkerheten som användare. Och det här kan vi tycka skulle vara ett intresse för Sverige som land att säkerställa att man ger medborgarna den möjligheten, säger Johan Bergendahl.

Thorbjörn Carlsson
thorbjorn.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".