Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sjukskriven tvingas leva på besparingar

Publicerat onsdag 6 oktober 2004 kl 16.53

Försäkringskassan långa väntetider kan slå hårt mot den som blir sjuk. Carl-Erik Nilsson är en av de som fått känna på hur det att vara sjuk, och samtidigt stå utan pengar. Socialminister Berit Andnor medger att långa väntetider är oacceptabelt. 

– Ja, det fanns inga pengar men däremot fanns ett stort antal räkningar. Då hörde jag av mig till försäkringskassan för att lite försiktigt höra efter ”hallå har ni kanske glömt mig nu? jag behöver lite pengar att betala med”, säger han.

Carl-Erik Nilsson är 57 år gammal och jobbar på Luftfartsverket i Norrköping. Han fick en hjärtinfarkt i somras och fick till en början sjuklön från sin arbetsgivare i tre veckor. Men sedan började problemen.

Det kom inga pengar från försäkringskassan och det skulle dröja tio veckor innan första utbetalningen sattes in på hans konto. Under tiden fick han leva på egna besparingar. I dag är han kritisk till hur systemet fungerar.

– Jag var rätt så besviken egentligen därför att man har levt i någon föreställningsvärld om att vi har ett system som ska greja det här. Vi betalar in väldigt stora belopp till dessa försäkringar och dessa skatter och då tror man att när man behöver det här så ska det fungera.

Långa väntetider
Men alla har inte egna besparingar som Carl-Erik Nilsson. Väntetiderna är långa vid landets försäkringskassor.

På försäkringskassan i Dalarna, som har landets längsta väntetider, fick man vänta upp till 60 dagar på sin sjukpeng i augusti. I snitt tar det 40 dagar för försäkringskassan att handlägga ett ärende. Det är tio dagar över försäkringskassans mål.

Socialminister Berit Andnor, tycker inte att någon ska behöva hamna Carl-Erik Nilssons situation.

– Jag tycker att det är helt oacceptabelt, det är förfärligt. Människor måste ju ha pengar för att kunna försörja sig och då ska man inte behöva vänta så här länge. Det är naturligtvis en omöjlighet för de allra flesta att klara sin ekonomi. Regeringen har ju gett det här uppdraget till Riksförsäkringsverket för att helt enkelt se till att få ner de här handläggningstiderna.

Väntetiderna ska kortas
Berit Andnor sätter hoppet till ett förslag som Riksförsäkringsverket, kommer att ge till regeringen den 15 oktober, där man ska föreslå åtgärder för att förkorta försäkringskassan väntetider. Men frågan är vad man gör för de står utan pengar i dag.

– Ja, det vi kan göra är ju naturligtvis att ge det här uppdraget väldigt tydligt och vi har också sett till att man har pengar för att klara det här uppdraget. Nu förväntar vi oss att man också ser till att korta handläggningstiderna, säger Berit Andnor.

Lisen Elowson Tosting, SR Östergötland
lisen.elowson@sr.se

Robert Andersson
robert.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".