Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Persson: V bör göra upp med historien

Publicerat onsdag 6 oktober 2004 kl 17.01

Statsminister Göran Persson är kritisk till Lars Ohlys uttalanden om demokrati och mänskliga rättigheter, men regeringssamarbetet fortsätter åndå.

Diskussionen om vänsterpartiets förhållande till de före detta kommunistländerna i Östeuropa har blossat upp igen efter tv-programmet Uppdrag granskning.

I tisdagens program av Uppdrag granskning visades bland annat ett citat från 1983 där partiledare Lars Ohly säger han att det ibland kan vara nödvändigt att inskränka demokratiska fri- och rättigheter.

Lena Karlsson som sitter i vänsterpartiets verkställande utskott tycker att uppgifterna i programmet är besvärande, säger hon.

– Jag tycker att vi ska prata i partiet om vilken sorts skugga det här ger partiet, hur vi hanterar vårt historiska arv. Inte så att vi behöver göra någon avbön, för det tycker jag att partiet har gjort, jag tycker att vi är rena i den meningen. Men var är vi i dag, vad har vi för problem att hantera? frågar Lena Karlsson.

Måste gör upp
Johan Lönnroth är före detta vice ordförande i vänsterpartiet och i dag ordförande i den fristående föreningen Vägval vänster.

Lönnroth är kritisk till mycket hos den nuvarande partiledningen och menar att vänsterpartiet måste göra upp med vad han kallar den ideologiska kopplingen till öststatskommunismen, tron på den starka staten.

Nya partier
Annars öppnas dörren för nya partier, till exempel ett feministiskt eller rödgrönt, tror han.

– Gör man ingenting utan fortsätter att låtsas som om det regnar, så är min prognos att de krav på att det måste startas nya rörelser och kanske partier kommer att växa. Jag tror att vänsterpartiet riskerar att marginaliseras som politisk kraft, säger Johan Lönnroth.

Stark ställning
Någon större storm i partiet är det emellertid svårt att spåra. Partiledare Lars Ohlys ställning är fortsatt stark och partisekreterare Pernilla Zethraeus ser inget omedelbart behov av en intern diskussion.

– Jag har svårt att se vad en sådan diskussion skulle leda till, för både Lasse och andra har ju varit så tydliga som en människa kan vara. Inte minst i programmet Uppdrag granskning, också i intervjuer och artiklar som har presenterats i samband med att de två programmen har sänts.

– Vad som skulle gå att göra utöver det har jag lite svårt att se, faktiskt, säger Pernilla Zethraeus..

Vänsterpartiets inre liv är inte bara en sak för partiet självt. Sedan sex år tillbaka är partiet också regeringens trogna samarbetsparti.

Persson kritisk
Statsminister Göran Persson är nöjd med det samarbete som pågår, men är kritisk till att Lars Ohly inte gjort upp med kommunismen och säger att hans tid börjar rinna ut.

– Han har en chans nu att göra upp med det som han förut har vägrat att göra upp med. Missar han den chansen har han förbrukat sitt förtroende inte bara hos mig utan också hos den svenska valmanskåren.

Men trots det som nu kommit fram om partiets förflutna har statsministern i nuläget inga planer på att bryta samarbetet.

– Vi har tagit för givet att de vill göra upp med sitt förflutna. Om de inte orkar göra det, då kommer vi till ett kritiskt läge. Där är vi inte än, konstaterar Göran Persson.

Pontus Mattsson
 pontus.mattsson@sr.se

Inga-Lill Hagberg
inga-lill.hagberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".