Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ekonomin avgörande för Australienval

Publicerat torsdag 7 oktober 2004 kl 11.50

Ekonomin är den mest centrala frågan när australiensarna går till val på lördag. Landet har haft en mycket stabil och god tillväxt på 3-3,5 procent årligen sedan början av 90-talet.

Men utspelen för att vinna väljare från premiärminister John Howard och utmanaren Laborledaren Mark Latham är inte sunda, säger Måns Alfvén på Svenska Exportrådet i Sydney.

– Det är intressant att se hur desperat de två blocken kämpar om väljarna. Det är ju det ena utspelet efter det andra där de ska spendera nya pengar. Australiens ekonomi är ganska stark och man har en låg statsskuld om man jämför med andra länder.

– Man har ett ganska starkt överskott i ekonomin. Man tävlar om att spendera på de gamla och de sjuka, det är utbildning och välfärd. Någonstans tar ju pengarna slut. Och om det här kombineras med en konjunkturnedgång så har man en massa löften som man ska uppfylla så kan det bli ganska allvarligt.

Det talas om en fastighetsbubbla?

– Ja, det är någonting som jag är lite orolig för. En stor del av tillväxten de senaste tre – fyra åren har drivits av ökande fastighetspriser, som har lett till ökat självförtroende hos konsumenterna, som har lett till ökat spenderande.

– Och där vet vi ju att om priserna faller så uppfattar hushållen det som att då minskar deras tillgångar och då blir de försiktigare att spendera. Så påverkas också byggsektorn som är en väldigt viktig del av Australiens näringsliv, så det är jag ganska orolig för. Priserna har ju stigit med ett par hundra procent de senaste tio åren. Bara förra året tror jag att det gick upp med ytterligare 20 procent. Det kan ju inte pågå för all framtid.

Räntan ett lockbete
Att räntan inte ska gå upp är premiärminister John Howards främsta lockbete till alla oroliga bostadsrättsköpare, men valutgången påverkar förmodligen inte ränteläget.

Avregleringar och sänkta tullar har gett den australiensiska ekonomin god skjuts och arbetslösheten ligger på cirka 6 procent och inflationen på 2,4 procent.

Uppgången i Kina har också inneburit en ännu större export av olja, kol och andra råvaror. Australien låter andra länder förädla de rika tillgångarna och är i slutändan mycket importberoende.

Goda affärer för svenska företag
Svenska företag göra goda affärer, särskilt Astra Zeneca, som levererar för närmare en miljard kronor om året, men också företag som Sandvik och ABB, som jobbar nära den stora gruvnäringen och många andra svenska storföretag.

Möjligen innebär en vinst för oppositionsledaren Latham att Australien hänger med bättre i miljöutvecklingen, tror Måns Alfvén, och det innebär kanske också en öppnare attityd mot EU.

Alice Petrén, Sydney
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".