Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Eget ansvar planera för äldrebostad

Publicerat torsdag 7 oktober 2004 kl 17.07

Det görs för lite för att de äldre ska ha lämpliga bostäder i framtiden. Både Kommunförbundet och Landstingsförbundet vill att medborgarna ska fundera mer på att själva ordna lämplig bostad vid pensionen.

Men det är inte många svenskar som planerar på det sättet idag. På Ekots fråga om när det är lagom att börja fundera och planera för sitt boende på gamla dagar, svarade några personer så här:

– Det är så svårt, i 50-60-årsåldern.

– Ja, det får man nästan göra som pensionär, för att det tar ju tid sedan innan man får någon plats.

– Om jag orkar vill jag gärna bo kvar hemma, men det beror på om mina barn tar hand om mig, annars blir det äldreboende.

Vad är bra och viktigt med en bostad när man blir gammal. Hur bör den bostaden vara?

– Ja, vi behöver mycket sällskap, det är jätteviktigt.

Allt fler klarar sig själva
Allt fler äldre klarar av att bo kvar hemma. Var tredje person över 75 år bor fortfarande i småhus. Förra året beviljades drygt 60 000 sökta bidrag till bostadsanpassning på sammanlagt 823 miljoner kronor. Nästan hälften gick till att bygga om småhus.

Men samhällsplanerare och fastighetsägare behöver tänka betydligt mer på att befolkningen blir allt äldre, anser Kommunförbundet och Landstingsförbundet.

Eget ansvar
Hissar, rymliga badrum och toaletter, breda dörröppningar och nära till service bör prioriteras i alla bostäder. Dåligt för många äldre blir det när småbutiker stängs och det krävs bil för att åka till stormarknaden och handla.

Samtidigt måste var och en ta eget ansvar för att skaffa rätt bostad i förhållande till sin ålder, säger Margareta Spjuth på Kommunförbundet.

– De som nu står på tröskeln till pensionen, det är väl framför allt de som behöver fundera över hur man vill bo när man är äldre och skaffa sig ett boende där man faktiskt kan få omsorg och kanske använda hjälpmedel längre fram i livet, att man inte räknar med att det är samhällets sak att ordna bostaden när man blir gammal.

Men formellt sett, har kommunernas ansvar för boende på något vis ändrats?

– Det har absolut inte ändrats på det sättet att det har alltid funnits behov av vård och vårdinsatser, men det man kan märka det är väl att kommunerna undan för undan skärper sina krav för att få ett särskilt boende. Att det idag inte räcker med att man själv vill men att man också måste ha omfattande vård och omsorgsbehov för att få en plats i särskilt boende.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".