Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sida borde kontrollerat nedskruvad skruvfabrik

Publicerat fredag 8 oktober 2004 kl 05.00

Sida borde ha kontrollerat att bistånd till Moçambique i form av en fabrik använts på rätt sätt. Det visar ett fax som Ekot läst. Nu ligger en nedmonterad skruvfabrik för tolv miljoner oanvänd.

För en dryg månad sedan berättade Ekot att statens biståndsorgan Sida 1994 lät använda tolv miljoner kronor av skattebetalarnas pengar för att köpa in en begagnad skruvfabrik i Portugal och skicka den som bistånd till Moçambique i Afrika.

I dag, tio år senare, har anläggningen ännu inte tillverkat en enda skruv, den är inte ens hopmonterad.

Sida vill nu förklara det hela med att det inte var deras sak att kontrollera vad det blev av fabriken, eftersom man inte var med och direkt fattade beslut om den på plats i Moçambique.

Men det stämmer inte, Sida var med.

Ekot har hittat Sidas egen dokumentation om det, ett dokument som ligger på Sida.

Skruvfabrik gör inga skruvar
En anläggning som ska tillverka skruvar, en skruvfabrik, finansierad med tolv miljoner kronor av svenska skattemedel, ligger sedan tio år i delar och skräpar i Moçambique och har inte producerat en enda skruv.

Hur kan det komma sig att de ansvariga på Sida i Moçambique aldrig åkte ut och tittade vad det egentligen blev av tolvmiljonersfabriken som man var med och fattade beslut om?

Ja, Sidas linje i dag är att det inte var Sidas sak att kontrollera användningen av de här svenska skattemiljonerna.

Ansvarig säger att Moçambique skulle kollat
Sidas Afrikaansvariga som heter Lotta Sylvander, hävdar att Sida har betalt ut en klumpsumma till Moçambique, ett så kallat importstöd och att det då är Moçambique och inte Sida som får sköta kontrollen av pengarna.

Men i själva verket så har Sidas dåvarande medarbetare i Moçambique, Peter Magnusson, varit med och godkänt att de tolv miljonerna skulle gå till just skruvfabriken.

– Vi gav bara ett allmänt stöd till importstöd inte ett specifikt stöd till den här skruvfabriken, säger Lotta Sylvander.

Jag har ett papper framför mig som säger att Peter Magnusson har pekat ut detta specifika projekt?

– Då är jag ledsen, det känner jag inte till, säger hon.

Jan Mosander
jan.mosander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".