Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

EU skärper sanktioner mot Burma

Publicerat fredag 8 oktober 2004 kl 05.00
EU och Asean möts.

EU skärper sanktionerna mot Burma. Det beskedet fick den burmesiska delegationen vid Asem-mötet, det toppmöte som asiatiska länder och EU-länder inledde i Hanoi i Vietnam på fredagen.

När höga företrädare för 39 länder, en av dem statsminister Göran Persson, möts i Hanoi på fredagen.

Efter en informell start med en middag på torsdagen kommer den regim som styr i en av deltagarnationerna att nitas fast vid skampålen.

Helst ville flera av EU-länderna att Burma skulle hållas utanför det möte som asiatiska länder inom Asean och EU-länderna har i Vietnam. Burma skulle straffas på grund av regimens bristande respekt för mänskliga rättigheter.

Efter sega förhandlingar och europeiskt hot om bojkott av hela mötet enades de tongivande inom Asean och EU om att Burma får vara med om militärregimen representeras av en delegation på lägre nivå.

EU ställde ultimatum
Men i god tid före öppningsceremonielet fick de styrande knektarna i Burma ett ultimatum. Frige oppositionsledaren och fredspristagaren Aung San Suu Kyi annars skärper EU sanktionerna.

När mötet i Hanoi är slut i morgon lördag förbereder EU ett utrikesministermöte i Luxemburg.

Om Suu Kyi då fortfarande sitter kvar i husarrest, vilket allt tyder på, bestämmer EU bland annat att företrädare för den burmesiska militärregimen och deras familjemedlemmar också i fortsättningen vägras visering till EU-länder.

Sanktionerna har redan skärpts från USA
Från EU-länder får inga lån beviljas till statsägda burmesiska företag. USA har sedan ett par år ännu mera skärpta sanktioner gentemot Burma.

Burmafrågan kommer att kasta en kompakt skugga över Asem-mötet, där EU:s tio nya länder deltar för första gången.

Vid sidan av den frågan kommer mötet att handla om krisen i Irak. Kina, som deltar som observatör, kommer att försöka påverka européerna att häva det embargo som gäller för vapenförsäljning från EU-länder till Kina.

Lars Gunnar Erlandson
lars-gunnar.erlandson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".