Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Jämn kamp inför australiskt val

Publicerat fredag 8 oktober 2004 kl 12.40
Mark Latham och John Howard.

På lördagen ska Australiens invånare bestämma sig för om de vill byta ut premiärminister John Howard mot laborledaren Mark Latham, eller fortsätta tre år till med den konservativa regeringen. Kampen mellan de två partiledarna är mycket jämn.

Därför spelar framtoning och stil en avgörande roll på ett annat sätt än i ett svenskt val, säger Peter Ferguson, som har varit vd för ett svenskt företag.

– I Australien har man en tendens att dra in personliga frågeställningar. Om man tittar på just den här valrörelsen, så har den varit rätt så personlig mot både Mark Latham och John Howard, säger Peter Ferguson.

John Howard är gammal och trist, Mark Latham är naiv, ryckig och våldsam, så har angreppen låtit. Det engelska begreppet ”trust” är därför det båda parter försöker locka med, förklarar Peter Ferguson.

– Tesen från båda parter är att ”trust” är en viktig valfråga. Man kan inte översätta trust i det här sammanhanget direkt till svenska för det finns två nyanser. John Howard säger att man ska lita på honom på grund av hans breda och långa erfarenhet. Mark Latham säger att John Howard inte är pålitilig. Att han inte har varit hederlig, att han har farit med osanning.

Olika betydelser i samma ord
Trust betyder alltså enligt Howard att ha förtroende och enligt Latham att vara hederlig.

John Howard har inte varit hederlig kring varför Australien medverkar i Irak-kriget eller när han för tre år sedan vann valet på en tuff hållning gentemot flyktingar och påstod att asylsökande på en båt skulle ha slängt barn överbord.

– Jag upplever samma sak, att man undrar varför John Howard inte kan vara lite rakare när han svarar på sådana frågor. Man förstår varför en politiker inte vill medge att han har haft fel, men John Howard har varit lite för smidig, kan man säga.

Familjen viktig valfråga
Peter Fergusons slutsats är att majoriteten av befolkningen accepterar John Howards stil att slira på sanningen, så länge ekonomin är stark. Så berörs väljarna av Irak-kriget?

– Mitt direkta svar är tyvärr nej. Man såg för sex veckor sedan i en prognos att det skulle vara en ganska viktig fråga, och den är knuten till frågan om man kan lita på John Howard. Men frågan försvann och man har sett att sjukvårdspolitiken, miljön och andra frågor som är knutna till familjen har tagits fram som de viktiga frågorna till valkampanjen.

Landets ekonomi kommer att styra utgången av valet, och där har Latham mer framtidsvisioner.

– Affärsvärlden är lite cyniskt inställd till Howards kapacitet, säger Peter Ferguson.

Men återigen, varför inte bara allt flyta på när det flyter så bra?

Alice Petrén, Sydney
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".