Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Varmare klimat kan få stora effekter i naturen

Publicerat fredag 8 oktober 2004 kl 12.46

I Abisko genomförs sedan ett par år ett av de första experimenten i världen i arktisk natur för att se hur en ökad växthuseffekt kan påverka floran i området. Man har studerat vitmossor och växter som hjortron och rosling för att se hur de reagerar på en förhöjd temperatur både under vintern och sommartid.

– Forskargruppen har använt de internationella klimatscenarierna för uppvärmningen i norr och sedan har vi kopierat de förutsättningarna i experimenten, säger Hans Cornelissen från Amsterdams fria universitet.

De skyddande glaskamrarna, öppna uppåt, ger högre temperatur både sommar och vinter.

Mer snö i Lappland
Klimatmodellerna räknar också med mera nederbörd i norr, enligt Cornelissen. Här i Lappland blir det mer snö på vintern, säger han.

Abisko är ett nederbördsfattigt område, men glaskamrarna fångar in snön så att snötäcket där blir tjockare än utanför och det får stor betydelse, säger Hans Cornelissen.

– Temperaturen i marken kan öka från minus 25 till minus 15 och det påverkar hur växterna i kamrarna sedan beter sig under sommaren:

Fler blommor
Vid en högre temperatur i glaskamrarna får vitmossorna här vid Torne träsk längre skott, hjortron och rosling blommar tidigare och får fler blommor. Dvärgbjörken växer också snabbare.

Man hoppas nu kunna driva det här experimentet i 20 år, för idag är det stora frågetecken kring vilka effekter förändringarna får för enskilda växtarter, för bakterier, svampar och insekter, som sprider frön.

Det gäller samspelet i hela ekosystemet. Det kan bli stora förändringar, något som lokalbefolkningen redan tycker sig märka, säger Hans Cornelissen.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".