Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Våld stänger gränsen mellan Tunisien och Libyen

Uppdaterat onsdag 7 december 2011 kl 06.52
Publicerat onsdag 7 december 2011 kl 05.50
"Alla är bekymrade över vapnen"
(2:24 min)
Den stängda gränsövergången, Ras Jdir, mellan Libyen och Tunisien. Foto: Mahmud Turkia/Scanpix

I Libyen fortsätter utmaningarna efter inbördeskriget. Flera gånger har tidigare allierade milisgrupper drabbat samman och de båda viktiga gränsövergångarna till Tunisien håller stängt efter våldsamheter nyligen.

Nu har kontrollen av den libyska sidan av gränsövergången Ras Jdir tagits över av inrikesministeriet, berättar Nabil Saky, NTC-medlem och rådgivare åt premiärministern.

– Det har varit incidenter som gjort att gränsen nu har varit stängd i flera dagar. Det är en viktig gränsövergång och vi försöker diskutera situationen med det tunisiska utrikesministeriet, säger Nabil Saky.

Det han kommenterar är den till synes hopplösa och ofta aggressiva situationen vid gränsen som lett till en spricka mellan de båda länderna.

Kilometerlånga köer och på den libyska sidan och outbildade, beväpnade ungdomar som ansvarar för säkerheten. På den tunisiska sidan oengagerade bryska soldater som låter köerna växa i timmar, ibland dygn.

Flera gånger har situationen gått över styr, senast i helgen när beväpnade libyer sköt och skadade en tunisisk gränsvakt.

Säkerheten på den libyska sidan har nu tagits över av inrikesministeriet för att visa att man kan, som man säger, upprätthålla lag och ordning.

I veckan svors de sista ministrarna i övergångsregeringen in, och de står inför stora utmaningar, både säkerhetsmässiga och att skapa förtroende hos en befolkning som levt 42 år under diktatur.

– Alla är bekymrade över vapnen och över hur övergångsregeringen ska arbeta, säger Nabil Saky.

Även om säkerhetsläget har förbättrats i och med att folk har gått tillbaka till sina jobb och barn har gått tillbaka till skolorna, är säkerheten det stora bekymret.

Forna rebellgrupper har drabbat samman och nyligen dödades ledaren för en lokal milisstyrka från Jansour utanför Tripoli av milismän från en annan stad.

Samma sak hände för ett par veckor sedan när soldater från två olika städer stred om vem som egentligen skulle få ansvara för en stor militärförläggning utanför Tripoli.

Men med tanke på hur många som bär vapen och hur oorganiserade de forna rebellgrupperna fortfarande är tycker Nabil Saky att antalet incidenter är förhållandevis få, och att de flesta är ansvarsfulla.

Milisstyrkor från andra städer anklagas dock för plundringar av hem och offentliga byggnader i huvudstaden, något som mötts av protester bland Tripoliborna.

Efter ett möte mellan premiärminister al-Kib och Tripolis lokala råd på tisdagen, gavs två veckor för milisstyrkor med hemvist utanför Tripoli att dra sig tillbaka från staden.

Premiärministern uppmanade också till dagliga demonstrationer för att städa Tripoli från vapen.

Om inte milisgrupperna hörsammar uppmaningen kan en generalstrejk hållas i staden och all trafik i hela Tripoli kommer att stängas av i slutet av december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".