Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fp: Starta stängda Barsebäck 1

Publicerat lördag 9 oktober 2004 kl 12.37
Barsebäcksverket.

Centerpartiets uppgörelse med socialdemokraterna och vänsterpartiet om att avveckla kärnkraften leder till problem i det borgerliga samarbetet. Folkpartiets ledare Lars Leijonborg vill inte bara behålla Barsebäck 2 utan också öppna den stängda reaktor nummer 1.

– Det är ju tekniskt fullt möjligt. Det är ju väl fungerande, säkra kärnkraftverk som producerar el utan koldioxidutsläpp. Inte minst partier som är starkt miljöengagerade bör vara väldigt intresserade av det, tror Leijonborg.

I trettio år har kärnkraftsfrågan sått split i den politiska borgerligheten och efter centerpartiets senaste överenskommelse med socialdemokraterna och vänsterpartiet har frågan fått förnyad aktualitet.

Kristdemokraterna, moderaterna och folkpartiet har alla i kraftfulla ordalag kritiserat stängningen av Barsebäck 2.

Centern kan tänka sig fler stängningar
Kollegorna i den borgerliga alliansen, centerpartiet vill tillsammans med vänsterpartiet och socialdemokraterna dessutom gå vidare och om ett par år pröva om inte ytterligare reaktorer kan stängas.

En mycket delikat fråga om centerpartiet då sitter i regeringsställning tillsammans med övriga borgerliga partier.

Centerledarens Maud Olofsson hoppas att det ska gå att lösa. I första hand genom att en ny borgerlig regering tar upp de nu avbrutna förhandlingarna med kärnkraftsindustrin om hur en avveckling ska gå till.

”Hoppas vi kan hitta en lösning”
– Marknaden och kraftindustrin kanske inser att det vore bra om de var med och påverkade den framtida energiförsörjningen och att de gjorde det i allians med politiken. Jag hoppas fortfarande att vi kan hitta en lösning som är mer marknadsmässig än att politiken tar allt ansvar, säger hon.

Frågan är förstås då hur en borgerlig regering ska kunna ena sig om hur man ska förhandla med industrin? Med vilken fart ska staten driva avvecklingen?

Det kommer förstås att finnas skilda uppfattningar mellan partierna kring detta samtidigt som möjligheterna att kompromissa är större i dag än när kärnkraftsfrågan hade sin allra största sprängkraft i samband med folkomröstningen 1980.

Partierna har närmat sig varandra sedan dess och frågan väcker inte längre lika starka känslor.

Kan bli besvärligt
Skulle man inte lyckas hitta en gemensam linje kan det bli besvärligt. Om centern istället lutar sig mot socialdemokraterna och vänstern och vill stänga kärnkraftverk tillsammans med dem lär inte de borgerliga kollegorna sitta stillatigande. Folkpartiets Lars Leijonborg vill ha enade borgerliga partier.

– Ska vi bilda regering måste ju vi fyra bli överens. Det duger ju inte att det är socialdemokraterna som även i framtiden får bestämma den politiken, säger Leijonborg.

Centerns Maud Olofsson vill i dag inte ens resonera om ett sådant scenario utan talar bara om förhandlingar med industrin.

– Låt oss nu se vad som händer med de spruckna förhandlingarna. Det kan ju hända att man går tillbaka och sätter sig ner och ser att det här kanske inte blev så bra.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".