Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tre nedlagda utredningar om våldtäkter återupptas

Publicerat lördag 9 oktober 2004 kl 16.49

Överåklagare Agneta Blidberg har beslutat att återuppta tre nedlagda våldtäktsutredningar i Stockholm efter den översyn hon gjort efter kritiken mot en allt för slapphänt hantering av anmälda våldtäkter.

Hon är besviken på det hon funnit i genomgången.

– Jag trodde att vi var bättre än så här och handlägga dessa ärenden på ett säkert sätt. Sedan 2001 vet jag att det finns utbildning som har getts till åklagarna. Vi har organiserat om handläggningen av dessa mål till exempel genom att bilda så kallade familjevårdsenheter, säger Agneta Blidberg.

Få fick målsägarbiträde
Det man fann vid genomgången var att få av kvinnorna som anmälde att de blivit våldtagna fick den juridiska hjälp, ett så kallat målsägarbiträde, de har rätt till men det fanns också andra brister.

– Man har hållit förhör utan närvaro av åklagare. Jag tycker att man ska ha åklagare närvarande vid den här sorten av förhör. Dokumentationen har varit bristfällig, säger hon.

– Däremot har jag inte kommit fram till att det var någon slags misstro, att det var värderingar som gjorde att man inte kom längre. Det finns det inget som helst belägg för.

Det var Stockholms Universitet som gick igenom alla anmälda våldtäkter i Stockholm City 2001 och där fann att många anmälningar lades ner i ett mycket tidigt skede och den översynen ledde till Agneta Blidbergs beslutade om en genomgång.

”Måste få stöd tidigt”
Professor Christian Diesen, på Stockholms Universitet,  tycker det är bra att ärendena tas upp på nytt och han menar att det är av mycket stor vikt för en våldtäktsutredning att kvinnorna verkligen får hjälp av ett målsägarbiträde.

– Det ska man få i ett mycket tidigt stadium så att man har stöd under utredningen. Det betyder också att det blir ett visst tryck på polis och åklagare. Målsägandebiträdet kan driva på och se till att fallet inte läggs ner för tidigt, säger Christian Diesen.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".