Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Krav på att nya kommissionärer byts ut

Publicerat söndag 10 oktober 2004 kl 12.52

Europaparlamentets utfrågningar av de nya kommissionärerna avslutas på måndag. I veckan ska ett gemensamt utlåtande ges om resultatet. Nu kommer kritik mot flera av de utfrågade och krav på att de mest kritiserade kommissionärerna ska bytas ut.

Några av de nya kommissionärerna kritiseras för att deras åsikter inte stämmer överens med gemensamma värderingar inom EU. Andra hudflängs för att de inte gjort sin läxa inför förhören och inte verkar ha grepp om de områden de ska ansvara för.

Det är framför allt Italiens kommissionär Rocco Buttiglione som dragit på sig parlamentets missnöje.

”Homosexualitet är en synd”
Buttiglione får ansvaret för EU:s rättsliga frågor men hans svar på frågor om homosexuellas och kvinnors rättigheter, och hans förslag om uppsamlingsläger för asylsökande, har orsakat många höjda ögonbryn.

Homosexualitet är en synd och äktenskapet är till för att kvinnor ska föda barn och skyddas av mannen, sa Buttiglione och hans försäkran att han ändå tänker försvara EU:s regler om förbud mot diskriminering lugnade inte Europaparlamentets ledamöter.

Åtskilliga av de nya kommissionärerna kritiseras för att ha gjort ett blekt intryck och ett allmänt intryck bland EU:s parlamentariker är att den nya EU-kommissionen under ordföranden Barrosos ledning är betydligt svagare än Romano Prodis kommission.

Kommissionär anses okunnig
Den nye energikommissionären, ungraren Laszlo Kovacs, anses till exempel vara så okunnig om sitt nya område att de Gröna tycker att det var en kränkning av parlamentet.

Kritiken har inte blivit mindre av att Kovacs klagat över att frågorna var för tekniskt komplicerade. De gröna och den socialistiska gruppen i parlamentet anser också att utfrågningen av den nya jordbrukskommissionären, Danmarks tidigare jordbruksminister Mariann Fischer Boel var mycket nedslående.

Partigrupperna i Europaparlamentet har nu några dagar på sig att besluta om de ska kräva förändringar när de om några dagar träffar kommissionsordföranden Barroso för att diskutera de nya kommissionärernas duglighet.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".