Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Växthuseffekten visar sig i Arktis

Publicerat måndag 11 oktober 2004 kl 06.00
Istäcket i Arktis har minskat med 25 procent under de senaste 40 åren.

Klimatförändringen i det arktiska området kan bli ännu mer genomgripande än den väntas bli globalt. Den slutsatsen dras i den första detaljerade forskarrapporten om klimatförändringar som berör det arktiska området.

Det är forskare i åtta länder i norr som just nu sammanställer sina resultat. Rapporten ska presenteras vid en stor internationell konferens i Reykyavik i november.

– Temperaturen i Arktis har gått upp ungefär dubbelt så mycket som den globala medeltemperaturen, säger en av författarna, professor Erland Källén vid Stockholms universitet.

Istäcket i Arktis har minskat med 25 procent under de senaste 40 åren. Det betyder mer öppet vatten och det kan vara en förklaring till att uppvärmningen går snabbare i Arktis.

Sommaristäcket försvinner
Med ledning av FN:s klimatscenarier går forskarna för första gången in i detalj på det arktiska området med sikte på de närmaste 100 åren.

– Samtidigt som det globalt sett kan bli två – tre grader varmare så kan vi få en dubbelt så stor uppvärmning i Arktis på fem – sex grader. Det betyder att sommaristäcket näst intill försvinner i slutet av det här århundradet, säger Erland Källén.

Men redan nu märks förändringarna. Som Ekot berättat tidigare smälter permafrosten, den eviga tjälen, i myrar i Abisko.

Smältande permafrost har också gjort att oljepipelines, vägar och byggnader i Alaska och i Kanada har blivit instabila och ibland måste byggnader överges.

Stränderna eroderas
Det vikande istäcket har lett till kraftig erosion av stränderna. I byn Shishmaref på en ö norr om Alaska kan en enda storm äta upp 15 meter av stranden, hela byn riskerar nu att behöva evakueras.

– Det här innebär en direkt påverkan av områden av vitalt intresse för USA. Får man temperaturökning på sex grader i Alaska så ändrar det levnadsförhållandena fullständigt där, säger Erland Källén.

Den förändring av isarna som påbörjats kommer att allvarligt påverka naturmiljön. Isbjörnen riskerar att dö ut eftersom den är beroende av att jaga säl ute på isarna. Inuiternas säljakt har redan försvårats.

En rad flyttfåglar häckar i det arktiska området och om den miljön omvandlas finns ingenstans för fåglarna att ta vägen.

Det har redan gått så långt att man inte hinner hejda klimatförändringen man måste snarare förbereda sig.

– Vi forskare drar slutsatser utifrån det vi vet och berättar att så här är det och detta är vad som kan hända, säger Erland Källén.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".