Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Soldatmoder hotas av fängelse

Publicerat söndag 10 oktober 2004 kl 16.58

I torsdags började rättegången mot en av Soldatmödrarna i Ryssland. 51-åriga Ludmila Jarilina hotas av upp till sju års fängelse för medhjälp till avvikande från värnplikt.

– Överallt far jag runt och tar pojkarna i försvar. Vissa, militärer, gillar inte det jag gör. Och nu beskyller de mig för att jag skulle ha hittat på sjukdomar åt pojkarna.

Förtidspensionären Ludmila Jarilina är ordförande för soldatmödrakommittén i staden Vladimir öster om Moskva. Organisationen hjälper inkallade som vill söka frisedel eller civiltjänst och utreder övergrepp mot värnpliktiga på förbanden.

Hösten 2001 hjälpte hon soldaten Dmitrij Jepifanov som var hemma på permission från Tjetjenien, att söka läkare. Läkaren fann ett akut magsår och lade in honom. Enligt åklagaren fick Jarilina läkaren att fejka skadan i magen.

Detta trots att diagnosen senare bekräftades av militärens läkare, som tog soldaten ur tjänst.

Oroliga över att det tas upp alls
Att domstolen ens tagit upp fallet oroar människorättsaktivister eftersom därmed all soldatmödrarnas verksamhet hotas. Svenska Freds stöder sedan 1997 Soldatmödrakommittén och Martin Uggla ser rättegången som politiskt motiverad.

– Det här åtalet är väl alla överens om är grundlöst och en falsk rättsprocess. Men det är allvarligt generellt, visar att människorättsaktivister är under stark press, säger han.

Soldaten Jepifanov tog under rättegången tillbaka sitt vittnesmål mot Ludmila Jarilina och sa att han av militärpolisen tvingats att oriktigt ange henne.

Åklagarna får kritik
Den ryske generalåklagaren har också prickat åklagarsidan för dess agerande. Domaren verkar dock neutral, sa advokaten Vasilij Sazygin till P3-nyheterna.

Soldatmödrakommittén bildades 1988 av mammor som såg sina söner fara illa i militärtjänsten. Inte främst i krig utan på grund av missförhållandena för värnpliktiga.

Hårda förhållanden utan krig
Undernäring och svartarbete på befälens datjor är utbrett och systematisk pennalism med misshandel och mord inte ovanligt. Soldatmödrarna kartlägger brotten och hur de mörkas av militären.

– De mördar till exempel en pojke. Men till mamman skriver de att han hängt sig. När vi blandar oss i kan vi bevisa att han tvingats, säger Ludmila Jarilina.

Rättegången fortsätter den 27 oktober och dom väntas dagen därpå.

Andreas Hedfors
andreas.hedfors@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".