Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Eurokrisen hotar satsningar på förnybar energi

Publicerat fredag 9 december 2011 kl 20.00
2017 anges som en slags deadline
(2:01 min)
Skuldkrisen har gjort att miljö och energifrågorna kommit i skymundan. Foto: Stig-Åke Jönsson/Michael Probst/Scanpix.

Enligt IEA:s chefsekonom Fatih Birol börjar nu skuldkrisen att märkas på miljöområdet och många regeringar överväger att helt enkelt dra in statliga stöd till satsningar på förnybar energi.

Det är en mycket pessimistisk bild av miljöarbetet som Fatih Birol presenterar i samband med OECD-ländernas energiorganisation IEA:s årliga rapport, World Energy Outlook. En rapport där larmklockorna ringer, i år högre än förra årets larmrapport.

Skuldkrisen har gjort att miljö och energifrågorna kommit i skymundan och subventioner till projekt med förnybar energi kan dras in när regeringar nu måste banta sina budgetar.

Tonvikten i rapporten handlar om jordens uppvärmning, omställningen som kommit av sig och koldioxidutsläppen, som nått nya rekordnivåer.

Och en av orsakerna stigande koldioxidutsläpp är den snabbt ökande användningen av kol i världen, inte minst då i Kina.

Just nu pekar utvecklingen mot en höjning av den globala temperaturen med sex grader fram till 2035. För att få kurvan att peka ned, till målet två graders ökning, måste många saker hända inte minst politiska beslut. Och det måste gå snabbt, ju längre vi väntar desto svårare blir det, är IEA budskap.

Ett årtal som anges som en slags deadline är 2017. Om inget gjorts fram till dess så måste utsläppen från all energiproduktion i världen vara helt koldioxidneutral för klara två-gradersmålet. Och det är ingen som tror på.

Det betyder att dörren som i dag står lite på glänt är på väg att slås igen, för alltid, säger Fatih Birol.

– Om världen inte ändrar sitt sätt att använda energi innan 2017, så kommer dörren att stängas för alltid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".