Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Spricka inom s om kärnkraften

Publicerat tisdag 12 oktober 2004 kl 05.30

En spricka har uppstått inom socialdemokratin kring känkraftsöverenskommelsen mellan regeringen, centern och vänsterpartiet som bland annat leder till att Barsebäck 2 stängs nästa år. Beslutet kritiseras av socialdemokratiska kommunalråd i energiintensiva kommuner.

De som protesterar anser att beslutet kommer att leda till höga elpriser och arbetslöshet.

– Jag tycker att man tänker ganska kortsiktigt. Vi kan inte stoppa huvudet i sanden. Vi måste se till att vi har svensk basindustri om tio-femton år. Det handlar inte bara om i dag, säger Marie Granlund, socialdemokratisk ordförande i riksdagens näringsutskott.

Marie Granlund säger sig vara ilsken över den interna partikritiken mot förra veckans kärnkraftsöverenskommelse.

Går emot partikongressen
Kritikerna går emot partikongressen, menar hon, och får medhåll av flera andra socialdemokratiska utskottsledamöter som Ekot har talat med.

Nätverket för kommuner med energiintensiv industri har funnits i fem år och består av 65 socialdemokratiska kommunalråd och oppositionsråd. I Ekot på måndagen hävdade ett av nätverkets kommunalråd, Benita Wikström i Oxelösund, att regeringen missbedömt den interna partiopinionen.

– Den är nog starkare än vad ledningen tror. I det här nätverket ingår 65 kommuner som representerar 1,7 miljoner arbetstagare och det är inget litet särintresse. Jag vet inte varför beslutet kom så här snabbt, sa Benita Wikström.

Fortsatta diskussioner
Benita Wikström i Oxelösund går tillsammans med tre kommunalråd i Sundsvall, Vänersborg och Hagfors i spetsen för det socialdemokratiska nätverket och lobbar för att regeringen ska riva upp kärnkraftsöverenskommelsen.

På tisdagen ska nätverket diskutera hur de ska gå vidare samtidigt som riksdagens näringsutskott håller sitt första möte sedan kärnkraftsöverenskommelsen kom till.

– Jag kan förstå när man sitter på orter med stor basindustri att man känner en oro för framtiden. Men den största oron måste vändas mot om man inte gör någonting för vi är alltför beroende av el i Sverige och kärnkraften har ett bäst-före-datum. Därför måste vi göra det här planerat, säger Marie Granlund.

Men för en utomstående får man lätt intrycket av att det är en spricka inom socialdemokratin kring uppgörelsen och att beslutet är dåligt förankrat.

– Vi har olika åsikter inom socialdemokratin om kärnkraften, men vi har en partikongress som har fattat beslut senast i april om att kärnkraften ska fasas ut. Och vi har ett riksdagsbeslut som säger detsamma.

Nu kommer de här 65 kommunalråden och oppositionsråden att lobba hos regeringen för att överenskommelsen rivs upp. Vad tror du om möjligheterna till det?

– Jag tror att det är en missbedömning att göra på det sättet för om man inte avvecklar kärnkraften planerat så kommer svensk basindustri att få oerhört stora problem om tio--femton år. Vi kan inte avveckla elva reaktorer under loppet av ett par år. Det går inte. Därför måste vi göra på det här sättet. Det är ett svårt beslut, men vi måste faktiskt se framåt. Det handlar inte bara om den här generationen som lever just nu, säger näringsutskottets ordförande Marie Granlund.

Per Gulbrandsen
per.gulbrandsen@sr.se

Inga-Lill Hagberg
inga-lill.hagberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".