Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringsalternativ i riksdagsdebatt

Publicerat onsdag 13 oktober 2004 kl 07.10

Det politiska läget i Sverige är mer spännande än på mycket länge, anser professorn i statsvetenskap Tommy Möller. Han menar att det är första gången på länge som vi får bevittna en strid om regeringsmakten. Idag är det partiledardebatt i riksdagen.

– Förutsättningarna så här två år före valet har aldrig varit gynnsammare för den borgerliga oppositionen.

Allians för Sverige, som föddes hemma hos Maud Olofsson i Högfors har medflyt.

Större i opinionsmätningar
Centern, folkpartiet, kristdemokraterna och moderaterna är i de senaste opinionsundersökningarna större än regeringen och samarbetspartierna.

Moderaternas flytt närmare mitten med förslag om mer pengar till kommunerna, sänkta skatter för låg- och medelinkomsttagare som ska betalas med lägre sjukpenning och a-kassa, verkar gå hem hos väljarna.

– Vi har sett tecken till det i vissa flödesanalyser, när man studerar hur olika väljargrupper rör sig mellan partierna. Den moderata omläggningen av politiken tycks attrahera vissa av socialdemokraternas kärnväljare, säger Tommy Möller. 

Arbetslöshet och debatt om kommunism
Samtidigt har regeringen motflyt. Arbetslösheten är hög, den misslyckades med att nå en bred uppgörelse om försvaret, den tvingades acceptera höjda bensinskatter i budgeten och beslutet att stänga Barsebäck 2 diskuteras internt. Dessutom tillkommer samarbetet med vänsterpartiet och debatten om kommunismen.

Senare under onsdagen möts partiledarna i en debatt i riksdagen, vilket oftast brukar vara ganska sega tillställningar. Men förväntningarna är betydligt högre den här gången, åtminstone bland de politiska kommentatorerna.

Statsministerns roll
Det är framför allt statsministerns insats som intresserar, säger några erfarna politiska journalister.

– Det ska bli väldigt spännande att se hur Göran Persson hanterar oppositionen. På något sätt har regeringen kommit i bakvattnet på senare tid. Det är någon slags tomrum, säger Anders Jonsson, politisk kommentator i Svenska Dagbladet.

– Han måste göra något överraskande, om han inte helt ska hamna i bakvattnet, och visa att han är herre på täppan, anser Aftonbladets Lena Mellin.

Ekots politiska kommentator Inger Arenander menar att valrörelsen inför valet 2006 redan börjat.

– Moderaterna och de borgerliga har inlett en ganska så tidig valrörelse. Socialdemokraterna har hittills varit sena i starten. Nu finns ju två tydliga alternativ, om man ser till moderaterna och socialdemokraterna. Därför kan det bli en spännande debatt att följa hur huvudkombattanterna kommer att låta, tror Inger Arenander.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".