Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Peter Althin varnas av advokatsamfundet

Publicerat onsdag 13 oktober 2004 kl 05.33

Uppdaterad 08:05
Advokat Peter Althin och hans kollegor Ola Salomonsson och Mikael Söderberg som arbetar på Althins advokatbyrå har fått en varning från Advokatsamfundet. De anklagas för jäv eftersom de åtog sig att försvara varsin fånge av de som rymde från Hallfängelset i somras.

– Det strider mot samfundets etiska regler och disciplinnämnden har funnit att det finns anledning att utdela en varning, säger Anne Ramberg generalsekreterare i Sveriges advokatsamfund.

I somras rymde fyra fångar från Hall, däribland Tony Olsson. De är nu misstänkta för grovt vapenbrott, grovt olaga hot och olaga frihetsberövande. Tre av fångarna är representerade av varsin advokat från samma advokatbyrå, Althins advokatbyrå. Detta är, enligt advokatsamfundet, olämpligt eftersom det blir en jävsituation.

Ett sådant här beslut går inte att överklaga.

Två av advokaterna som varnas, Mikael Söderberg och Peter Althin, har redan avsagt sig sina uppdrag i det här ärendet, då frågan om jäv väcktes.

Peter Althin själv tänkte inte på att det kunde vara fråga om jäv då han tog uppdraget.

– Nej, jag utgick ifrån, när det rymmer fyra stycken från samma ställe, att det inte skulle föreligga någon intressekonflikt eller att det skulle kunna komma att bli så. Det var min utgångspunkt. Hade det sedan på något sätt antytts detta så hade jag naturligtvis inte kvarstått, säger Peter Althin. 

Håller du med om advokatsamfundets bedömning?

– Jag får ju acceptera samfundets bedömning av det hela.

Mijailo Mijailovic vill ju inte ha kvar dig som advokat och nu får du en varning. Kan dina andra klienter känna fortsatt förtroende för dig? 

– Det tror jag säkert. Livet går upp och ner.

Du känner inte att ditt anseende är skadat av detta?

– Nej, säger advokat Peter Althin.

Matilda Durehed
matilda.durehed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".