Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Lättast att få vårdjobb efter examen

Publicerat fredag 15 oktober 2004 kl 05.00

De som snabbast får jobb efter examen är läkare, sjuksköterskor och apotekare. Det visar en ny rapport från högskoleverket som Ekot tagit del av. För första gången har man listat vilka utbildningar som lett till anställning ett och ett halvt år efter examen.

Arbetsmarknaden ser allt ljusare ut för högskoleutbildade. I en ny rapport från Högskoleverket hade i genomsnitt åtta av tio studenter som tog examen läsåret 2000/2001 fått jobb ett och ett halvt år efter utbildningen. För sju år sedan fick bara 65 procent av de nyutexaminerade jobb.

Studenter vid Högskolan i Trollhättan/Uddevalla tillhör de som allra snabbast fått jobb efter examen. Svårast att få jobb hade konstnärer som gått på Konstfack.

Lärare fick snabbt jobb
De som allra snabbast fick jobb är vårdutbildade, civilingenjörer och lärare. Efter specialutbildningar inom vård på bland annat Sofiahemmet, där nio av tio studenter fick jobb efter examen, är det studenterna på högskolan i Trollhättan/Uddevalla och Lärarhögskolan som haft bäst framgång hos arbetsgivarna. 87 procent av de studenterna fick jobb.

Sämst gick det för studenterna på Konstfack, där bara fyra av tio hade fått jobb. På Musikhögskolan där hälften av studenterna hade fått anställningskontrakt. För dem som studerat vid Högskolan i Kalmar har det också gått jämförelsevis trögt för på arbetsmarknaden.

Konjuktur och ort avgör
Trots skillnaderna mellan de olika högskolorna så betonar utredaren Stig Forneng på Högskoleverket att avgörande faktorer är konjunkturen och hur den lokala arbetsmarknaden ser ut på orten.

Att Luleå Tekniska Universitet placerat sig långt ner på listan förklarar han med att staden inte är tillräckligt stor för sitt universitet, medan förhållandet i Trollhättan/Uddevalla är det precis motsatta. Sedan är det förstås som alltid lättare att få jobb i storstäderna.

– Har man en utbildning i Stockholm har man en stark arbetsmarknad. Man kommer kanske också fortare ut på arbetsmarknaden än om man har sin utbildning vid ett lärosäte på en mindre ort.

Stig Forneng hävdar bestämt att rapporten inte handlar om att ranka utbildningar och lärosäten.

”Det är ingen ranking”
– Nej, definitivt inte. Jag vill absolut inte se det som en rankning. Men samtidigt har vi ju tagit fram de här uppgifterna per lärosäte och det är med tanke på kanske framför allt till utbildningsplanerare, säger han.

– De som jobbar på lärosätena kan ha en viss glädje av att se de här uppgifterna. Framför allt att titta på de här och  jämföra sig med andra som gör samma sak och fundera över de skillnader som finns och se om man kan gå vidare med det på något sätt.

Inga-Lill Hagberg
inga-lill.hagberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".