Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Opium finansierar afghanska krigsherrar

Publicerat fredag 15 oktober 2004 kl 10.20
Nationalmonument och nybyggnation i Mazar-i-Sharif.

Afghanistan slår i år alla rekord i opiumodling, med en total dominans av världsproduktionen. Nästan all heroin i Sverige kommer från Afghanistans opium, rapporterar SR:s utsände Bengt Therner från Mazar-i-Sharif i Afghanistan.

3 600 ton opium producerades i Afghanistan förra året och i år tillkommer 1 000 ton. Detta försörjer tio miljoner heroinmissbrukare runt om i världen.

Det är detta som är de afghanska krigsherrarnas ekonomi, det som ger dem den egentliga makten i landet oavsett vem som väljs till president.

Sjuder av nybyggen
Trafiken brusar runt den blå moskén i Mazar-i-Sharif, en av de vackraste helgedomarna i Afghanistan, så helig att duvorna i närheten blir vita. Det sjuder av business och byggen, gatorna fylls av dyrbara land-cruisers, miljoner investeras.

Så var kommer alla pengar ifrån? Svaret är opium. Det finansierar krigsherrar och terrorism och med hygglig säkerhet det mesta av byggboomen i Mazar-i-Sharif.

Krigsherrarna är med andra ord en välbeväpnad narkotikamaffia som ingen verkar försöka komma åt.

”Krigsherrarna har de reella makten”
Den svenske majoren Fredrik Westerdahl, i den svenska styrka som nu finns här uppe, medger att det är krigsherrar och deras milis som har makten, demonstrerat i varje checkpoint hans mannar passerar.

– Miliskommendanten har den reella vapenmakten i området, säger han.

Hälften av manskapet i den svenska styrkan är till vardags poliser, som hemma handskas med knarkets effekter.

Frustrerade svenska poliser
Det är inte kul för någon av dem att stå här vid källflödet och bara kunna titta på. En av dem är Joacim Johansson, polis i Helsingborg.

– Man får se det som två olika jobb. Någon annan får ta hand om det jobbet och så får jag sköta mitt. Här är knarket inte mitt jobb, säger han.

Är det frustrerande?

– Ja, naturligtvis. Det är ju jättelika mängder mängder man producerar, säger Joacim Johansson.

Jonas Fredriksson, ordningspolis i Södertälje, är inte mindre frustrerad.

– När vi är ute på patrull ser vi många opiumfält. Det är klart att det är frustrerande, men det skulle bli omöjligt för oss att vara här om vi skulle börja jobba mot narkotikasmugglingen, säger han.

Motsägelsefullt för britterna
För britterna, som leder styrkan här uppe, blir det än mer motsägelsefullt. De leder ett antal internationella initiativ mot Afghanistans opiumekonomi, samtidigt som dess militär måste stå på god fot med krigsherrarna som dominerar branschen.

För den internationella fredstyrkan är nog bara här så länge den tolereras av Afghanistans verkliga makthavare.

Bengt Therner, Kabul
bengt.therner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".