Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Detta är sändningsledningen vid Sveriges Radio med ett viktigt meddelande till allmänheten i Landskrona i närheten av Boliden Bergsö, i Skåne län. Det brinner i ett batterilager med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledare uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.
(Publicerat idag kl 12.55)

Förödande FN-kritik mot Israel

Publicerat fredag 15 oktober 2004 kl 12.00

Israel får mycket hård kritik i en FN-rapport som pekar på att landet ständigt begår allvariga brott mot de mänskliga rättigheterna i de ockuperade palestinska områdena. I synnerhet husrivningar och barriärbygget orsakar onödigt lidande, enligt rapporten.

1 497 hus har israelerna jämnat med marken bara i Rafah vid Gazas gräns mot Egypten. Det har gjort uppemot 15 000 palestinier där hemlösa. Ofta helt i onödan, säger FN-rapporten, som skall presenteras för generalförsamlingen senare den här månaden.

Israelerna hävdar att husen måste rivas för att de döljer tunnlar där vapen smugglas från Egypten eller används av krypskyttar eller på annat sätt hotar ockupationsmakten. 

”Godtycke i rivningarna”
I några fall stämmer det, enligt den här rapporten, men oftast handlar det om rent godtycke när israelerna gör husen till ruinhögar.

Också den barriär som israelerna bygger mot palestinierna får hård kritik. Inte så mycket för att israelerna bygger vad man anser vara ett skydd mot palestinska självmordsbombare.

Utan för att den i huvudsak byggs på palestinskt område där man stjäl palestinsk mark och hindrar palestinierna att komma till sina arbeten, sjukhus, skolor och odlingsmarker.

”Attackerna har minskat med 83 procent”
Enligt israelerna har de palestinska terrorattackerna minskat med 83 procent under det första halvåret i år på grund av barriären.

Men FN-rapporten konstaterar att man mycket väl har kunnat uppnå samma resultat om muren, som man kallar den i rapporten, istället uppfördes längs gränsen mellan Israel och de palestinska områdena och inte på palestinsk mark.

Också Israels planerade ensidiga reträtt från Gaza kritiseras eftersom den utmålas som om den israeliska ockupationen av Gaza då upphör. Så är det inte, menar rapportförfattarna.

Full israelisk kontroll
Eftersom Israel fortfarande kommer att ha full kontroll över alla gränspassager, luftrummet och vattnen utanför Gaza så håller Israel området fortfarande ockuperat också efter en eventuell evakuering av alla judar ut ur Gazaremsan.

I en kommentar till den här kritiska rapporten säger en israelisk UD-talesman att den inte tillför något i en seriös diskussion om vad som är rätt balans mellan säkerhetskrav och mänskliga rättigheter.

Christer Fridén, Amman
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".