Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vänsterpartiet tappar väljare

Publicerat fredag 15 oktober 2004 kl 11.54

Vänsterpartiet backar markant i den Temo-mätning som publiceras i flera morgontidningar på fredagen. Partiet backar från 9,9 till 8,2 procent. Samtidigt stärks moderaterna på bekostnad av de andra borgerliga partierna.
 

Delar av mätningen gjordes efter de uppmärksammade teveprogrammen om vänsterpartiet och kommunismen.

Lars Ohly är ledare för vänsterpartiet.

– Vi har ju varit utsatta för en kampanj från politiska motståndare med anledning av de mediauppgifter som har varit och det ger ju naturligtvis en kortsiktig effekt i väljaropinionen, säger han.

Vilken roll tror du det spelar att du kallar dig kommunist?

– Det är ju inte nytt, det har varit känt länge, så jag tror inte att det i sig påverkar opinionen särskilt mycket.

Kan du tänka om i något läge?

– Nej, jag kan inte se det därför att jag har varit tydlig med var jag står i demokratifrågor. Jag känner också ett väldigt starkt stöd inom partiet, så jag känner inte någon anledning att ompröva det, däremot att vara tydlig och kanske ännu mer föra fram vår uppfattning i demokratifrågor. Det är en uppgift både för mig och hela partiet, säger Lars Ohly.

Vänsterpartiet backar
Vänsterpartiet går bakåt den senaste månaden från 9,9 procent till 8,2 i opinionsmätningen från Temo. Det är en statistiskt säkerställd tillbakagång. Över 2 800 personer har tillfrågats.

Socialdemokraterna går framåt från 33 till 35 procent. Men samarbetspartierna har nu tillsammans svagare stöd än de borgerliga partierna.

Moderaterna går framåt
Det moderata samlingspartiet ser ut att öka antalet väljare på de övriga borgerliga partiernas bekostnad. Moderaterna har i mätningen hela 28,8 procent, vilket är den högsta noteringen på sex år.

Kristdemokraterna ligger nu nära fyraprocentsgränsen och centern har krupit ner till 5,4 procent. Även folkpartiet tappar en knapp procent i den senaste opinionsundersökningen.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".