Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Medlare utsedda i postkonflikten

Publicerat fredag 15 oktober 2004 kl 20.05

Konflikten mellan de postanställda och arbetsgivaren Almega fortsätter. Efter att förhandlingarna bröt samman på torsdagen, har medlingsinstitutet utsett Gunnar Grenfors och Jan Sjölin att medla i förhandlingarna mellan arbetsgivarna och fackförbundet SEKO.

På Årsta postterminal i Stockholm, laddar man nu för strid. Torbjörn Klartell är postsorterare och en av de som ställer sig bakom fackets krav på höjda löner.

– Många av oss har väl känslan att vi har halkat efter i löneutvecklingen. Många har väl känslan av att ha fått nog, säger han.

Stort stöd för konflikt
Konflikten mellan fackförbundet SEKO och arbetsgivaren Almega har ett stort stöd bland de anställda på Posten. Flera år av omorganisationer, har lett till stora slitningar mellan arbetsgivaren och de anställda.

Missnöjet är nu så utbrett, att man är beredd att gå ut i strejk. Fackförbundet SEKO varslar 2 000 anställda om strejk, vid tre postterminaler i Stockholm från den 25 oktober.

Kravet från fackförbundet är att ingångs lönerna höjs från 12 600 kronor till 14 000 kronor i månaden. Slutlönen ska höjas från 14 900 kronor till 18 000 kronor är kravet.

Krav på höjd ingångslön
– Vi går fram med ett krav. Heltid ska vara en rättighet, deltid en möjlighet. Det schackras för mycket med olika anställningsformer trots att de anställda varit med oss i flera år, säger Micke Täll, klubbordförande för de anställda på Årsta postterminal.

Facket och arbetsgivaren står långt ifrån varann i förhandlingarna. Från båda sidor säger man att motparten inte varit beredd att gå med på några eftergifter.

– Vi har diskuterat väldigt mycket men vi kan inte fortsätta eftersom SEKO inte viker någonting från sina ursprungskrav, säger Åsa Ramel, arbetsgivarens förhandlare på Almega.

Medlarna har fram till den 25 oktober att lösa konflikten. Annars väntar en strejk som lamslår posthanteringen i hela landet. Även betalningstjänster hos Svensk kassaservice kan komma att slås ut.

Robert Andersson
robert.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".