Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Förändrat moderaterna firar 100 år

Publicerat lördag 16 oktober 2004 kl 12.30
Moderaterna firar 100 år.

På lördagen firar moderaterna sitt hundraårsjubileum. Det är ett moderaterna som det senaste året genomgått stora förändringar under Fredrik Reinfeldt och som väckt diskussioner.

Förre partiledaren Bo Lundgren höjer ett varningens finger och anser att ett mandat från väljarna måste bygga på en förändring och inte bara ett maktskifte.

– Det viktiga för mig tycker jag är att se till att när vi nu ser framför oss möjligheten till ett maktskifte att man hela tiden funderar igenom vad är det för politik som verkligen behöver föras så att den politiken legitimeras före valet, säger han.

Hur menar du då?

– Det är viktigt att man inte bara ser till det som i sig kan vara viktigt, det vill säga att ta över makten, utan det handlar också i väldigt stor utsträckning om den politik som ska föras. Att utveckla en sådan politik, inte bara för att skifta, utan också för att kunna regera på ett bra sätt. Men det är en politisk fråga vad det ska innebära. Det får den nuvarande partiledningen definiera.

Delvis bytt profil
Bo Lundgren avgick för ett knappt år sedan, ett drygt år efter katastrofvalet 2002. Sedan dess har partiet under Fredrik Reinfeldt delvis bytt profil. Kravet på slopande av värnskatten har skjutits upp, företagsskatterna ska inte sänkas som tidigare och synen på arbetsrätten som ett stort problem finns inte längre.

Bo Lundgren, som i dag är chef för Riksgäldskontoret, anser att ett maktskifte också måste innebära ett mandat att förändra och om det inte finns ett sånt mandat innebär det risker.

-– Det finns ju alltid risker att det blir ungefär samma politik som tidigare och det kan bli någon slags frustration hos väljarna. Men det klart man har ju föreslagit kraftiga förändringar i till exempel bidragssystemen och nya förslag och nya sätt att sänka skatterna. Så visst finns det rejäla förändringar jämfört med nuläget. Vad det leder till får vi se.

Adolsohn ser inga problem
Ulf Adelsohn ledde moderaterna mellan 1981 och 1986. Han gillar dagens parti och han ser inte några problem i den förändrade profilen under Reinfeldt.

– Man tummar inte på ideologin. Men låt mig säga om man vill sänka skatterna så föreslår man kanske att man väntar med värnskatten därför att det inte finns något ekonomiskt utrymme. Det är taktiska överväganden men det står ju inte i strid med ideologin. Det innebär att man skyndar lite långsammare, säger förre moderatledaren Ulf Adelsohn.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".