Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Konsulter skulle bearbeta Systembolaget

Publicerat måndag 18 oktober 2004 kl 05.00
Foto: Bertil Ericson/PRB

Ett konsultföretag erbjöd en av Systembolagets leverantörer att bearbeta systembutiker mot betalning. Gåvor och resor skulle användas för att smörja butikscheferna och konsulten skulle vara mellanhand.

I ett avtalsförslag till en leverantör hävdar konsultföretaget att det har kontakter i 170 systembutiker i hela landet och att målsättningen är 200 butiker.

Två personer i konsultfirman ska göra personliga besök i de utpekade butikerna tre gånger per år. De ska lämna varuprover till butikscheferna och ordna studieresor. I avtalsförslaget utlovas ”maximal täckning och bästa möjliga position”.

Erbjuder specialuppdrag
Konsulten erbjuder också vad som kallas specialuppdrag. De erbjuder sig att ”få upp en produkt i bassortimentet eller rädda kvar en produkt i bassortimentet”.

Bassortimentet är det grundutbud som finns i alla Systembolagets butiker. Det är där leverantörerna kan tjäna de stora pengarna. För att få vara med i bas-sortimentet måste man sälja ett visst antal flaskor av den aktuella varan. Det är det som konsulten erbjuder hjälp med.

Konsultens avtalsförslag är skickat till en av de leverantörer som finns med i åklagarens förundersökning om mutor i Systembolaget.

Bekräftar att konsulten anlitats
Advokat Hans Strandberg företräder chefen för den utpekade leverantören. Han bekräftar att de har anlitat konsulten i fråga under flera år. Bland annat under 2001 och 2002. Men chefen kände inte till det här avtalsförslaget.

– Min klient såg det för första gången då han hördes av polisen. Det är ett förslag från en konsult som vill agera på ett visst sätt och det har inte lett till någon överenskommelse, säger Hans Strandberg.

Har den här konsulten anlitats av det företaget?

– Detta är en konsult som finns på markanden och i viss utsträckning tidigare har använts i en så kallad passiv roll, att kontrollera i olika butiker för olika producenters räkning hur de är placerade.

Chefsåklagare Eva Nyhult bekräftar att konsulter förekommer i hennes förundersökning. Hon vill inte berätta om några detaljer, men säger att de har en betydelse för bilden av hur det fungerat på den svenska alkoholmarknaden.

Enligt flera av Ekots källor har det funnits tre viktiga konsultföretag som agerat mellanhänder mellan leverantörer och Systembolagets butiker.

Ola Henriksson
ola.henriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".