Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svartjobben ökar

Publicerat måndag 18 oktober 2004 kl 07.09

Allt tyder på att vi jobbar och anlitar allt fler som jobbar svart. Det finns idag lite som tyder på att den svarta ekonomin är på väg att minska.

Tvärtom, menar Staffan Ivarsson, samhällsanalytiker och den som ledde dåvarande Riksrevisionsverket undersökning av svartjobb och som också ledde EU:s studie om den svarta ekonomin.

Någon exakt siffra är svårt att få fram men Staffan Ivarsson tror att det för svensk del kan röra sig om mellan 60 och 100 miljarder kronor per år.

– Det är mer som talar för att det ska öka än att det ska minska. Orsakerna är ekonomiska och att man inte litar på ledarna. Det har inte minskat i takt med skandaler av olika slag, säger han.

Det är tilltron till våra myndigheter och vad de använder våra skattepengar till som gör att vi blir mer eller mindre, villiga att betala skatt.

Yngre mer benägna till svartjobb
En annan orsak till att svartjobben kan tänkas öka är att yngre har betydligt lättare att tänka sig att arbeta svart än äldre.

Ungefär fem procent av antalet arbetande timmar, som motsvarar 60– 100 miljarder kronor per år, är svarta timmar, tror Staffan Ivarsson.

Alla borde följa reglerna
Det finns de som menar att svartjobb är ett nödvändigt ekonomiskt smörjmedel men Staffan Ivarsson tillhör inte dem, alla borde följa samma spelregler tycker han.

Hur ska man då öka viljan att betala skatt? Jo, börja med att öka folks stolthet för vad vi får för skattepengarna, minska skandalerna i det offentliga livet och så en sak till säger Staffan Ivarsson.

– Risken för upptäckt måste öka. Vi måste göra djupdykningar ibland. För om uppfattningen sprids att det inte finns minsta risk att bli upptäckt så ökar svartjobbet, säger han.

Eva Stenström
eva.stenstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".