Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ordkrig mellan Ryssland och nya EU-stater

Publicerat måndag 18 oktober 2004 kl 12.41

Ska Ryssland betala för de lidanden de baltiska folken genomgick under mer än 40 års ockupation? Eller ska de tre forna Sovjetrepublikerna kompensera Ryssland för till exempel vägar och annat som byggdes upp under Sovjettiden? Om detta pågår en diplomatisk replikväxling.

Ytterst gäller frågan om hur förbindelserna mellan Ryssland och EU egentligen ska hanteras.

Kanske måste vi dra Ryssland inför något slags internationell rättsinstans. Det antydde ingen mindre än Lettlands president Vaira Vike-Freiberga försiktigt för några dagar sedan. Ärendet: krav på kompensation för de skador tidigare kommunistisk terror orsakat.

Räkning från Moskva
Ryssland är ju Sovjetunionens arvtagare. President Vike-Freiberga har bett en sittande kommission med historiker och jurister att samla ihop relevant material. Det här var bara senaste stöten i ett diplomatisk fäktande mellan de nya EU-staterna i Baltikum och Moskva om vem som är skyldig vem för vad som varit.

Det började för drygt två veckor sedan med att statsrevisionen i Moskva presenterade en räkning.

Ryssland har en fordran på de tre baltiska länderna på 3 miljarder 60 miljoner dollar, hette det.

Estlands, Lettlands och Litauens presidenter kontrade med ett gemensamt svar och sade att ska det vara på det viset kan vi nog presentera räkningar för Sovjetmaktens härjningar. 100 miljarder dollar bara till Lettland till exempel, menade ordföranden i lettiska parlamentets utrikesutskott.

Långt till EU
För Litauens del har tidigare talats om uppåt 30 miljarder dollar. Självklart tror ingen att den här skuggboxningen någonsin övergår i allvar. Propagandakriget rasar och illustrerar bara estniska utrikesministern Kristiina Ojulands ord häromdagen i anslutning till ett av flera möten inom EU om Rysslandspolitiken: Baltikums förbindelser med Ryssland förblir frusna.

Estlands EU-medlemskap har inte förändrat någonting. Lång tid återstår innan Putins regim i Moskva och det utvidgade EU hitta en gemensam samtalston, om de någonsin gör det.

Bengt Lindroth, Helsingfors
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".