Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nordiskt ja till halverade spritkvoter

Publicerat måndag 18 oktober 2004 kl 16.28
Enighet om spriten.

Vid ett möte i Köpenhamn på måndagen kunde de nordiska folkhälsoministrarna för första gången enas om en gemensam alkoholpolitisk strategi för att sänka alkoholkonsumtionen i Norden och EU. Kraftigt höjda minimiskatter på sprit och vin och halverade införselkvoter är frågor man nu kommer att driva gemensamt i EU.

Tanken är att stoppa det spritrally som pågår där norrmännen köper alkohol i Sverige, svenskarna i Danmark, danskarna i Tyskland och tyskarna i Tjeckien och Polen.

– Det är ett genombrott för samlingen i Norden för alkoholpolitiken, säger folkhälsominister Morgan Johansson

Till våren då EU-kommissionen skall presentera en ny strategi för att minska alkoholskadorna i EU kommer skattenivåerna att diskuteras. Enligt Morgan Johansson kommer de nordiska länderna då att gemensamt driva frågan om en kraftig höjning av minimiskatterna på alkohol, en höjning som måste komma snabbt.

– I så fall talar vi om sommaren eller nästa vinter, om vi blir framgångsrika i det som vi nu inleder.

De nordiska folkhälsoministrarna har också enats om att arbeta för en halvering av införselkvoterna av alkohol och de nya kvoterna skall inte få överskridas. Samtidigt som Norden nu enas om en gemensam alkoholpolitisk strategi står man inför ett dilemma: På EU-nivå kommer man verka för en skattehöjning men på hemmaplan är skattesänkningar på alkohol högst aktuella.

I slutet på veckan kommer en danska rapport som kommer visa att den danska skattesänkningen på sprit ifjol har varit lyckad. För Sveriges del är det bråttom, säger Morgan Johansson, men han vill inte säga när en skattesänkning kommer, men att den måste bli kraftig.

– Det gäller att inte göra den sänkningen för liten därför då finns det en risk att vi bara blir av med skattepengar, medan vi samtidigt uppnår det vi vill, det vill säga nämligen bryta det här handelsresandemönstret, säger han.

Jens Ericson, Köpenhamn
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".