Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Flyktingar når Europa via Spanien

Publicerat tisdag 19 oktober 2004 kl 05.00

På EU:s nästa toppmöte kommer den illegala invandringen från Afrika att diskuteras. Många marockaner och västafrikaner tar sig in illegalt i EU via Spanien och de allra flesta av västafrikanerna blir kvar i Europa.

Många av människorna kommer in via två spanska enklaver i Nordafrika: Melilla och Ceuta. I Melilla försöker de spanska myndigheterna nu att stoppa flyktingströmmen helt.

Melilla är en spansk stad, trots att den ligger på Marockos kust. På senare år har stan blivit en inkörsport till Europa för västafrikanska flyktingar.

De är lätta att känna igen där de sitter under träden på boulevarderna. Där hjälper de bilisterna att parkera och de tvättar bilar också.

Joseph Dramy, en gänglig 25-åring från Mali, håller till exempel på att tvätta en röd Peugeot.

Joseph har inget arbetstillstånd, så han tvättar bilar för 2-3 euro bilen. Han lämnade Mali för två år sedan. Joseph är äldst av sju syskon och när familjens jordbruk inte bar sig längre, så skickades han till Europa.

Resan tog ett år, och sedan tog det tio månader till innan Joseph lyckades ta sig över stängslet till Melilla. För det var svårt. Joseph försökte fem gånger innan han lyckades.

Högre stängsel
Gränsen består av två parallella taggtrådsstängsel som är tre meter höga. Och nu håller det närmast Spanien på att höjas till sex meter.

I år har nämligen 41 000 försök att ta sig över stängslet registrerats, jämfört med bara 478 försök för fem år sedan.

Medan flyktingarna väntar på att försöka ta sig över stängslet, så bor de i en träddunge på andra sidan gränsen, i Marocko. Just nu bor där mer än femhundra flyktingar från Västafrika under presenningar och med ihoptiggda filtar som enda skydd.

– Livet här är miserabelt, säger George från Sierra Leone. Vi äter ur papperskorgarna och tigger.

På andra sidan gränsen, i Spanien, skulle han i alla fall få ett riktigt tält att bo i.

Spanien hjälper flyktingar
Joseph Dramy från Mali bor i flyktingförläggningen i Melilla och han hoppas på att få asyl. Men han får stanna i EU även om han får avslag. För Spanien har inget så kallat återtagandeavtal med de flesta av de västafrikanska länderna.

Så småningom, när det blir för fullt på förläggningen, kommer de spanska myndigheterna till och med att ordna med transport över till fastlandet.

Så Spanien hjälper paradoxalt nog de illegala invandrarna in i EU.

På EU:s nästa toppmöte den 5 november ska EU diskutera hur den illegala flyktingströmmen ska kunna stoppas.

Petra Socolovsky, Melilla
ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".