Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Samhället får inte svikta i getton"

Publicerat tisdag 19 oktober 2004 kl 05.32

Det är inte bara bussar och lokaltåg som utsätts för skadegörelse och sabotage i områden kring storstäderna. Flera samhälls- och servicefunktioner har problem att fungera normalt på grund av hot och vandalisering.

Benny Persson säljer något så beskedligt som glass i områdena söder om Stockholm.

– Det är vi som får slänga oss in i bilen och köra från platsen helt enkelt. Det är inte de som springer, det är vi som får springa. Det är stora stenar, säger han

Men hans företag har drabbats av precis samma sak som de uppmärksammade busslinjerna: stenkastning, hot och vandalisering.

Liknande situation i andra städer
Samma sak rapporteras från Göteborg. Hemglass gör nu försök med dubbel bemanning i bilarna, man hoppar över vissa stopp och ett område utanför Södertälje har man till och från tvingats att överge helt, med följd att besvikna människor ringer och undrar.

Efter den senaste tidens uppmärksamheten kring sabotage mot kollektivtrafik kring storstäderna, varnade Stockholms ledande politiker Annika Billström för att det håller på att bildas getton i Sverige och menade att samhället inte får svikta i de här områdena.

Många problem
Men det finns fler varningssignaler än inställd busstrafik. Listan på mer eller mindre viktiga livskvalitetsproblem kan göras lång.

Fastnar man i en hiss, exempelvis, utanför Stockholm kan man få vänta länge. De som reparerar kräver numer att det ska finnas väktare på plats innan de kommer, efter att personal blivit misshandlad.

Ringer man efter taxi från vissa platser i Södertälje kan man bli utan helt eftersom förarna själva ringer tillbaka och bedömer om man vågar ta kunden.

Är du ung i vissa av Göteborgs stadsdelar kan fritidsgården plötsligt vara stäng på grund av våldsamheter ibland i flera dagar.

Om utebliven glassförsäljning är ett mindre problem så kan försenad brandkår och annan räddningstjänst få större konsekvenser.

Enligt SOS Alarm har sådana attacker blivit ett vanligt problem.

– Fenomenet att vi behöver begära poliseskort kan inträffa fem-tio gånger över en lördag i storstadscentralerna, säger han.

Johan Wangström
johan.wangström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".