Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stigande markpriser fördyrar byggandet

Publicerat onsdag 20 oktober 2004 kl 16.52

Priserna på kommunal mark till bostadsbyggande ökade med mer än 50 procent från 1999 till 2002. En sjättedel av kostnaden för att bygga ett hus är nu markpriset, framgår det av en rapport från Boverket.

Boverket har tittat på elva kommuner i landet och markkostnaden har ökat kraftigt de senaste åren.

I Lidingö och i Haninge är den en fjärdedel av hela byggkostnaden och det är en kostnad man inte kommer undan. Den boende får betala flera tusen kronor i månaden redan innan spaden satts i marken.

– I vissa kommuner uttrycker man det på det här sättet: ”vi ska maximera kommunens tillgångar och sälja marken så högt det går”, medan man på andra håll gör ett tydligt ställningstagande och säger: ”vi vill ha en ökad produktion av hyresrätter och säljer därför maken billigare”, säger Pål Nilsson, ekonom vid Boverket.

Kommnerna har en aktiv roll
Nu påpekar Boverket att det råder ett kommunalt planmonopol som ger kommunerna en aktiv roll i byggprocessen. Man kan alltså styra byggandet med sina markpriser.

Lund, Sollentuna, Lidingö, Lerum och Malmö har samma markpris oavsett om det byggs borätter eller hyresrätter.

Medan andra kommuner som Huddinge, Linköping, Göteborg, Mölndal och Stockholm sätter ett markpris som är 50 procent lägre om det byggs hyresrätter.

Skiljer 3 000 kronor i Stockholm
Maxpriset i Stockholm är 7 000 kronor per kvadrat för borätt, medan maxpriset för mark till hyresrätt är 4 000 kronor, vilket inte är så konstigt enligt Pål Nilsson.

– Från kommunens sida betraktar man hyreshusproduktion som en marknad, medan bostadsrättsproduktion är en annan marknad.

Kan man säga att kommunen subventionerar hyresboendet?

– Det är en ideologisk tolkning om man vill betrakta det som en subvention eller att man faktiskt mäter betalningsviljan, säger Pål Nilsson.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".