Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Frys hela bidraget för asylsökande som bor hos släkt och vänner"

Publicerat onsdag 20 oktober 2004 kl 17.24

Regeringens planerar ytterligare åtgärder för att få asylsökande att inte bosätta sig i områden där det redan bor många invandrare.

Enligt migrationsminister Barbro Holmberg kommer det inte att räcka med de planer som finns i dag på att slopa bidraget för att bo inneboende hos släkt och vänner, så kallat eget boende.

– Vi har sett att det egna boendet, det vill säga inneboendet, inte är bra för människor, säger hon.

Trångboddhet och segregation är två av de konsekvenser som denna boendeform beskrivs leda till.

Socialdemokrater kräver ändring
Kommunpolitiker, flera av de socialdemokratiska, i de städer dit många asylsökande sökt sig har i flera år krävt en ändring av reglerna och vill se ännu mer långtgående åtgärder än att bara ta bort det extra bidraget.

Vad regeringen tänker sig för vidare åtgärder vill Barbro Holmberg inte gå närmare in på, frågan utreds just nu.

Den socialdemokratiska ordföranden i Rosengårds stadsdelsnämnd i Malmö Andreas Konstantinides tycker precis som flera andra ledande Malmöpolitiker att det vore lämpligt att helt frysa bidragen till de asylsökande som själva insistera på att få bo hos släkt och vänner.

– Det är det enda sätt att minska antalet nyanlända flyktingar till Malmö. Jag tror inte att det finns något annat sätt. Ska man titta på helheten och förändra hela systemet måste man gå in på den här frågan, säger han.

Att dra in bidrag för människor som vill bosätta sig på en valfri ort kan uppfattas som en väldigt hård och brutal politik?

– Om det fortsätter på det sättet idag kan man säga att det verkligen är en hård och brutal politik.

Kritiker menar att man i detta sammanhang risker att glömma bort de positiva effekter som också finns med att man som nyanländ söker sig till människor man redan känner.

”Jag hade ingen kontakt med iranier”
Braham, som kom till Sverige som asylsökande för två och ett halvt år sedan, tycker att det har varit svårt att komma i kontakt med svenskar och har därför haft stort behov av sina landsmän.

– Mina kamrater och kompisar, alla är i Stockholm. Jag har ingen kontakt med andra iranier. Först måste ni ta fram möjligheter och sedan kan det utfärdas lag, säger han.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Karin Persson
karin.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".