Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Homoäktenskap fråga i USA-valet

Publicerat torsdag 21 oktober 2004 kl 06.00

När amerikanerna går till vallokalerna den 2 november ska de inte bara rösta i presidentvalet, utan det genomförs också flera folkomröstningar. Den mest uppmärksammade handlar om rätten för homosexuella att gifta sig.

I elva delstater ska invånarna ta ställning till ett tillägg i konstitutionen, som president Bush föreslagit, och som slår fast att äktenskap bara kan ingås mellan en kvinna och en man.

Förslaget väntas röstas igenom på de flesta håll, men i Ohio säger Ben Wallace att han tänker rösta nej.

”Orättvist förslag”
– Det är orättvist att neka vissa grupper deras medborgerliga rättigheter och dessutom kan det få andra negativa konsekvenser, säger Ben och ger exemplet med homosexuella lärare i Ohio som nu har samma förmåner som andra på delstatens universitet.

– Om det tas bort på grund av lagändringen, så kanske de flyttar till andra delstater. Även Ohios republikanske guvernör har sagt att han är emot presidentens förslag av ekonomiska skäl, säger han.

Amanda Kawalek, däremot, stöder Bush och tänker rösta ja.

– Jag är konservativ och tycker att äktenskap bara ska kunna ingås mellan man och kvinna, säger hon.

Splittrar republikanerna
Frågan splittrar det republikanska partiet det är till och med en av få gånger då vicepresident Dick Cheney, som har en homosexuell dotter, inte delar sin chefs, presidentens, åsikt.

– Det där kan delstaterna bäst bestämma själva, som det varit hittills och det behövs ingen lagändring, anser Cheney

Bushs förslag är också valtaktik, enligt kritikerna, ett sätt att få det republikanska partiets mest konservativa och religiösa väljare att verkligen gå och rösta den 2 november.

Homoäktenskap tillåtet en tid
Frågan har naturligtvis aktualiserats av det senaste årets juridiska och politiska strider i Massachussets och Kalifornien, där homosexuella under kortare perioder tilläts gifta sig, även om det fortfarande är oklart hur giltiga de äktenskapen är rent lagligt.

Ett valår, då inte minst just de moraliska och religiösa värderingarna hos kandidaterna är i fokus, har frågan blivit mycket omdebatterad.

Kerry är emot Bushs förslag
Den demokratiske utmanaren John Kerry stödjer inte homosexuella äktenskap men är emot Bushs föreslagna förändring av konstitutionen.

En av väljarna i Ohio, Andrew, som stödjer presidenten i övrigt, har efter viss tvekan bestämt sig för att rösta nej i folkomröstningen i Ohio.

– Jag är inte homosexuell men jag tycker att de ska ha samma rättigheter som vi andra, säger han.

Anders Ask, Columbus, Ohio
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".