Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Högre risk dö av alkohol i storstaden

Publicerat fredag 22 oktober 2004 kl 06.16

Kvinnor som bor i tätbefolkade områden löper fyra gånger högre risk att dö i alkoholrelaterade sjukdomar, än kvinnor på landsbygden, enligt en stor studie.

Det visar en ny omfattande forskningsstudie där man undersökt sambandet mellan att bo i ett tätbefolkat område och att vårdas för alkohol- eller drogskador.

Läkaren Kristina Sundquist på Centrum för allmänmedicin vid Karolinska Institutet har gjort studien.

– Jag ser det som väldigt allvarligt eftersom det är fyrdubblat ökad risk, säger hon. Under en treårsperiod har forskarna följt alla svenskar mellan 25 och 64 år, totalt 4,5 miljoner människor. Forskarna har studerat hur många som lagts in på sjukhus till följd av alkohol eller drogmissbruk. Totalt är det cirka 19 000 personer som vårdats på sjukhus.

Större risk att dö
Det visar sig att de som bor i de mest tätbefolkade områdena har en kraftigt ökad risk att bli sjuka av alkohol eller drogmissbruk. Risken att dö av alkoholskador är också högre i storstädernas innerstäder och förorter än på landsbygden. För kvinnor är risken fyra gånger högre, för män är risken två till tre gånger högre.

Forskarna har i bedömningen tagit hänsyn även till andra faktorer som hade kunnat påverka resultatet, tillexempel ålder, kön, utbildning, civilstånd och invandrarbakgrund.

Oklart varför risken är större
Det är dock svårt att säga varför risken är så mycket större i tätbefolkade områden, säger Kristina Sundquist.

– Individer som bor i storstäderna har minskat socialt stöd och det är också större risk att de varit utsatta för stress, säger hon.

På en restaurang i centrala Stockholm sitter Annika Nilsson och Cilla Herlin och tar ett glas vin. De tror att kvinnor i storstäder kan vara extra utsatta.

– Man har stressiga arbeten och det är en stressig miljö helt enkelt. Man känner att man kanske slappnar av med ett glas vin eller en öl.

– Jag tror att möjligheterna är mycket större när man bor i en storstad. Det är så nära till allt. Det är inte lika mycket arbete bakom att ta sig in till stan för att ta en drink.

Vill satsa mer på kvinnor
Forskaren Kristina Sundquist tycker att man borde satsa mer sjukvårdsresurser i de mest tätbefolkade delarna i landet.

– Man skulle förbättra hälsan i de tätbebyggda områdena. Jag tror framförallt att insatserna avseende kvinnor måste öka men även insatser för män, säger Kristina Sundquist på Centrum för allmänmedicin vid Karolinska institutet.

Katja Magnusson, i samarbete med Amun Abdullahi Muhammed och Jasna Carlén, SR International katja.magnusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".