Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ericsson infriade alla förväntningar

Publicerat fredag 22 oktober 2004 kl 08.10

Telekombolaget Ericsson infriade de högt ställda förväntningarna när rapporten för det tredje kvartalet kom på fredagsmorgonen. Både försäljning och orderingång ligger på en hög nivå och vinsten blev stor.

– Vi rapporterar ytterligare ett starkt kvartal med ordentlig försäljningsökning och vi har en stabil och hög marginal, så det är klart att jag är både stolt och imponerad över det våra medarbetare presterar, säger Carl-Henric Svanberg.

Vad säger de här siffrorna om framtiden, om 2005?

– Tillväxten är tillbaka i branschen. Antalet tillkommande abonnenter är fortfarande en halv miljon om dagen. Vi använder oss mer och mer av avancerade tjänster och trafiken ökar. Vi kommer att få tillväxt nästa år också. Det här året där vi haft extrainvesteringar där operatörer har köpt sådant som de kanske borde ha investerat i tidigare gör att det här året är väldigt starkt. Om vi jämför nästa år med detta så blir tillväxten kanske lite mindre än vad vi sett i år, säger Carl-Henric Svanberg.

Lite bättre än väntat
Ericssons vinst blev 7 miljarder kronor för årets tredje kvartal. Tredje kvartalet förra året blev det en vinst på 1,1 miljarder kronor. Det var ett fiktivt värde eftersom kostnaderna för neddragningarna fortfarande var åtskilliga miljarder. Nu finns inga sådana kostnader. Det tredje kvartalets vinst var lite bättre än vad analytikerna hade spekulerat i.

Faktureringen blev 31,8 miljarder kronor, en ökning med drygt 3 miljarder.

Samtidigt var orderingången 29 miljarder och det var en ökning med ungefär en miljard.

Halva personalstyrkan borta
Det man kan säga är att Ericsson lyckades leva upp till högt ställda förväntningar.

En förklaring till det är att Ericsson nu har gått igenom hela programmet med nedskärningar och besparingar. Halva personalstyrkan är borta.

En annan förklaring är att marknaden är på väg tillbaka. Flera av konkurrenterna som Nokia, Motorola och Lucent har redan redovisat sitt tredje kvartal och de har visat på ökad efterfrågan på nät eller system.

Aktie har stått still
Ericssons aktie har gått stark räknat från årsskiftet, 75 procent upp, men de senaste månaderna har kursen bitit sig fast kring 22 kronor.

Fredagens besked från Ericsson att man räknar med att världsmarknaden för mobilsystem kommer att växa något 2005, kan möjligen påverka kursen uppåt.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Thorbjörn Carlsson
thorbjorn.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".