Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

EU vill belöna u-länder som sköter sig

Publicerat fredag 22 oktober 2004 kl 10.36

EU vill ändra på sina handelsregler gentemot fattiga länder och belöna de länder som sköter sig när det gäller miljöfrågor, arbetsrätt och mänskliga rättigheter.

Förslaget har lagts fram av EU-kommissionen och ska nu ses över av medlemsländerna.

Fattiga länder som skriver på internationella avtal om arbetsrätt, miljö, bland annat Kyoto-protokollet, och mänskliga rättigheter ska få lägre tullar när de vill sälja varor till EU. Det förslaget har lagts fram av EU:s handelskommissionär Pascal Lamy som hoppas att det ska träda i kraft redan om drygt ett år.

Svenska regeringen är positivt inställd, det här är ett sätt att påverka u-länder att ta ytterligare steg för att förbättra villkoren vad det gäller till exempel miljö och arbetsrätt, säger ansvariga på utrikesdepartementets handelsavdelning.

Att man från u-ländernas sida ska uppfatta det som ytterligare pålagor och krav som länderna inte klarar av att uppfylla är inte någon risk, säger man på UD. De flesta har redan har skrivit på en hel del av de internationella konventioner det gäller, i många fall handlar det om brett accepterade FN-konventioner.

Handlar om 27 konventioner
Men den här formen av påtryckning kan få betydelse till exempel vad det gäller barnarbete, säger man på UD.

Enligt den brittiska tidningen Financial Times är det 27 olika konventioner som EU vill att utvecklingsländerna ska skriva på för att få bättre tillgång till EU:s stora marknad.

Arbetsrätt och vissa miljöfrågor kan tyckas ha med handel att göra men inkluderad är också till exempel konventionen mot folkmord, enligt UD. Det här är ett sätt för EU att utöva vad man brukar kalla mjuk makt, att arbeta med uppmuntran och stimulans, enligt EU-kommissionens uttalande.

De fattigaste får fritt tillträde
De länder som har godkänt alla avtalen fram till 2008 kommer att få tullfritt tillträde till unionen för drygt 7 000 olika varusorter, medan den normala listan, för de som inte klarar av villkoren bara gäller tullfrihet för 40 procent av de varusorterna.

De 50 allra fattigaste länderna i världen kommer dock enligt förslaget att precis som i dag kunna exportera i princip alla varor tullfritt till EU.

Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".