Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Religiös strid i Israel om ordervägran

Publicerat fredag 22 oktober 2004 kl 10.55

I Israel har en intern strid brutit ut bland de judiska religiösa ledarna, rabbinerna om vad soldater ska göra mot bosättare som inte vill flytta.

En grupp rabbiner vill att soldaterna ska vägra lyda order om de tvingas evakuera bosättare. En annan grupp uppmanar soldaterna att göra som de blir tillsagda.

När den judiska sabbaten inleds i kväll kommer tiotusentals flygblad att spridas i synagogorna i Israel. I flygbladen uppmanas de soldater som med våld skall tvinga trilskande bosättare att lämna sina hem att vägra lyda order.

Ordervägrare
En av Israels mest framstående religiöse ledare, den förre chefsrabbinen Avraham Shapira, har ställt sig spetsen för ordervägrarna och man vet att många soldater kommer att följa hans råd. Alltså att vägra ta till våld mot bosättare som inte lämnar sina hem när evakueringen skall genomföras som tänkt nästa år.

Men samtidigt publicerar nu en annan grupp rabbiner ett upprop där de säger till soldaterna att lyda order. Visserligen är också de här rabbinerna motståndare till den planerade utrymningen av alla bosättningar Gaza och några på Västbanken. Men de anser ändå att soldaterna måste lyda sina befälhavare.

Inbördeskrig hotar
Det går alltså en spricka rätt igenom det religiösa ledarskapet i denna avgörande fråga och det kan enligt pessimistiska bedömare leda till ett inbördeskrig om bosättarna också tar till vapen för att skydda sina hem.

Försvarsledningen i Israel betraktar en uppmaning att vägra order i det här sammanhanget inte bara som ett hot mot armén utan som ett hot mot hela samhället och den israeliska statens överlevnad.

Överbefälhavaren Moshe Ya’alon har i ett uppmärksammat tal bett rabbinerna att inte ställa soldaterna inför ett omöjligt val:

Alltså skall de följa sin världslige eller sin himmelske ledare.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".