Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tvångsäktenskap kan bli straffbart med fängelse

Uppdaterat fredag 20 januari 2012 kl 09.40
Publicerat fredag 20 januari 2012 kl 05.30
"Barn ska inte gifta sig i Sverige"
(2:20 min)
Elina lever i dag med skyddad identitet. Kvinnan på bilden är någon annan. Foto: Jessica Gow/Scanpix.

En utredning som presenteras senare i vår kommer att föreslå att tvångsäktenskap kriminaliseras med fängelse upp till två år. Ekot har träffat Elina vars föräldrar redan när hon var liten bestämde att hon skulle gifta sig med sin kusin.

– De sa sedan jag var liten, väldigt liten, att jag och han är… Att vi tillhör varandra. Det är liksom bestämt långt innan. 

Hur kändes det då?

– Förjävligt. Det var inte alls så trevligt och jag gillade ju inte honom heller. Jag tyckte att det var sjukt att min kusin älskade mig och skulle gifta sig med mig, jag menar vi känner ju inte ens varandra.

Elina lever i dag med skyddad identitet. Senare i vår kommer regeringens särskilde utredare, justitierådet Göran Lambertz, att överlämna sin utredning om hur skyddet mot tvångsäktenskap ska stärkas.

Men redan nu kan Göran Lambertz berätta om utredningens förslag.

– Vi kommer att föreslå att man straffbelägger tvångsäktenskap och barnäktenskap på tydligare sätt.

Straffet kommer förmodligen att ligga på upp emot två års fängelse. Beroende på omständigheterna kan han tänka sig bötesstraff, men annars kortare fängelsestraff.

Det är ingen som vet hur många svenskar det är som gift sig mot sin vilja, men en kartläggning från Ungdomsstyrelsen 2009 visade att 8 500 ungdomar var oroliga för att de inte skulle få välja sin partner själva. 

Kunskapen hos dem som möter dessa ungdomar behöver också fördjupas.

– Intrycket är att man vet för lite och att man står alltför handfallen när det gäller sådana frågor både hos polis, socialtjänst, skolor. Jag tror att vi föreslår att det inrättas en nationell resurs på central nivå som kommer kunna anlitas för kunskapsutveckling, utbildning men också för rådgivning individuell nivå, säger Göran Lambertz.

Göran Lambertz kommer också att föreslå att man tar bort möjligheten till dispens för barn för att gifta sig.

– Vi kommer att föreslå att man tar bort möjlighet få dispens gifta sig om man är under 18 år. Det ska vara helt klart att barn inte ska gifta sig i Sverige.

Elina som inte ville gifta sig med sin kusin, lever under ständigt hot från sin familj.

– Alltså så länge de tycker att de har rätt, tänker jag, och så länge de är fast vid sin åsikt så tror jag att hoten kommer att finnas kvar... Men den dagen de släpper det så kanske de inser att jag inte gjorde något fel.

Tio år efter Fadime - lyssna även på:

#link=300295#
#link=300294#
#link=300297#
#link=300296#
#link=300298#
#link=300300#
#link=300303#
#link=300514#
#link=300664#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".