Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Riskabel tillväxt i Vitryssland

Publicerat lördag 23 oktober 2004 kl 11.21

Ekonomin i Vitryssland växer enligt presidenten och regimen. Men landets beroende av Ryssland är riskabelt och de många byggprojekten är luftslott som får priserna att stiga okontrollerat, säger en vitrysk ekonomisk analytiker till Ekots utsända Maria Persson Löfgren.

+Några statsanställda murare sätter plattor. Det byggs mycket i Minsk. Presidenten har två jätteprojekt: ett bibliotek byggt som en glasoktagon och en underjordisk shoppinggalleria mitt emot parlamentet.

Staten betalar
Det ger bilden av en växande ekonomi - men den är falsk hävdar ekonomen och oppositionspolitikern Jaroslav Romanchuk

– När Kina byggde kinesiska muren så växte BNP förstås. Men till vilken nytta. Byggpriserna är uppblåsta genom att byggbolagen anger ett fem gånger högre pris än det verkliga. Och det är staten som betalar.

– Tolv procent av investeringarna är frysta i fastigheter sedan många år, men utan att generera vinst. Och bankerna som lånat ut pengarna redovisar inte förlusterna. Över hela landet grävs diken för att höja bruttonationalprodukten, säger Romanchuk.

Beroende av Ryssland
Ekonomin är statsstyrd. Presidentens popularitet grundas i att han inte tillät utförsäljning av statsegendom och avsaknaden av de ryska superrika oligarkerna. Men ekonomin är tungt beroende av Ryssland. Nästan 60 procent av handeln sker med Ryssland.

Vitryska traktorer, tv-apparater, petrokemiska produkter och livsmedel exporteras österut till grannen. Rysk oljan förädlas i Vitryssland.

Lönehöjningar
Ett farligt beroende, hävdar Romanchuk. En rysk kris slår ut oss och när ryssarna själva börjar producera allt var ska vi då sälja någonstans?

– En annan sak är Lukasjenkos lönemål att lönerna höjs utan att produktiviteten höjs, vilket är självmord, fortsätter Romanchuk.

2005 ska minimlönerna ligga över 250 dollar i månaden. De få privatägda företag som inte inför den lönenivån måste stänga. Det sociala paketet är ambitiöst, men samtidigt har landet förlorat 800 000 arbetsföra. Det är unga som lämnat landet för att hitta bättre betala jobb i Ryssland eller Europa. Eller privatföretagare som tröttnat på höga skatter och ett statsstyrt mutsystem.

Dyrare än Polen
Dagens minimilön ligger kring 150 dollar i månaden. Samtidigt är t ex köttpriserna dubbelt så höga som i EU-landet och grannen Polen. Men murarna vid trottoaren har inget ont att säga om ledaren. De är nöjda med sin lön på 200 dollar i månaden och att jobba sex dagar i veckan.

– Jag kan inte säga något dåligt om presidenten. Som jag ser det är allt normalt och lönen är bra, säger Jurij Havrilovich, som jobbat 40 år som murare.

Maria Persson Löfgren, Minsk
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".