Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

FN: Omskakad 59-åring med krisstämpel

Publicerat söndag 24 oktober 2004 kl 11.39

När FN på söndagen fyller 59 år är det en organisation som återigen har krisstämpeln på sig. Flera akuta problem står på dagordningen men generalsekreteraren Kofi Annan försöker utstråla en viss optimism, bland annat när det gäller den svåraste huvudvärken, Irak och de planerade valen där i januari.

När generalsekreterare Kofi Annan tillönskar alla en glad FN-dag, så sker det i en turbulent tid för världsorganisationen, där Irakkrisen är i fokus.

Det handlar naturligtvis främst om kriget i sig, som förutom det mänskliga lidandet på plats, skapat stora motsättningar mellan länder, inte minst i säkerhetsrådet. Det är skador som defintivt inte är reparerade ännu.

Irakpress
FN är nu under stor press att göra mer för Irak. Landets utrikesminister Zebari uppmanade häromdagen världsorganisationen att engagera sig mer för att de planerade valen i januari ska kunna genomföras.

Kofi Annan har av säkerhetsskäl hittills endast sänt ett fåtal experter. Han säger att han fortfarande tror att valen ska kunna genomföras, det är åtminstonte tekniskt möjligt.

Kofi Annan förklarar att det hänger på vad som händer de kommande månaderna, det vill säga han är fortfande osäker på om de fortsatta våldsamheterna gör ett val omöjligt.

Skydd av FN-anställda
Men det har skett ett litet genombrott när det gäller en av de mest svårlösta knäckfrågorna, skyddet av FN-anställda i Irak, Fiji, som ofta bidrar med FN-soldater, lovade i veckan att ställa upp med styrkor.

Men det är inte tillräckligt och trots rädslan för att ses som USA-alliansens allierade kommer FN-experterna, enligt diplomater Ekot har talat med, behöva ta hjälp av amerikanska och brittiska styrkor på plats.

Världsorganisationen har också retat upp vissa irakiska ledare eftersom Kofi Annan sagt nej till en förfrågan att FN ska hjälpa till att utbilda domare och åklagare som ska sköta rättegången mot Saddam Hussein. FN-chefen motiverar avslaget bland annat med att Irak har dödsstraff.

Blåsväder
Samtidigt är Kofi Annan själv och världsorganisationen i blåsväder i den så kallade olja-mot-mat-skandalen, där bland andra FNs högste ansvarige för hjälpprogrammet till Irak och Annans son tillsammans med tusentals företag och privatpersoner pekas ut i utredningar om mutor som betalades ut av Saddam Husseins regim.

Och även om FN-chefen understryker att det än så länge enbart rör sig om anklagelser medger han nu att de har skadat organisationen.

Vi måste få frågan utredd snarast, säger Kofi Annan.

Omskakad 59-åring
Lägg till denna lista av akuta problem kritiken mot FN för att agera alltför långsamt i Darfur-krisen i Sudan, så är det utan tvekan bilden av en ordentligt omskakad 59-åring som framträder, en organisation som dessutom mitt i denna turbulens ska försöka börja genomföra omfattande och nödvändiga reformer.

Det är definitivt inte första gången FN får krisstämpel på sig, men som en diplomat uttryckte det, den här gången riskerar det att bli svårare att få bort den.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".