Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tjänstemännen drar ifrån i lön

Publicerat måndag 25 oktober 2004 kl 06.33

Tjänstemän och akademiker fortsätter att dra ifrån arbetarna. Det står klart när de lokala löneförhandlingarna inom industrin nu börjar bli färdiga.

I de centrala avtalen fick alla grupper ungefär lika mycket i procent räknat men i de lokala avtalen, på företagsnivå, har tjänstemän och akademiker fått mer.

– Jag hade nog en förhoppning utav att trycket på arbetsmarknaden, med tanke på konjunkturuppgången, skulle bli större. Genom att det inte anställdes genom industrin så har det haft en hämmande effekt. Trots detta ligger vi på löneökningstal som är bättre än 2003. Det är lite tillfredsställande i alla fall, säger Sifs förhandlingschef Lars-Bonny Ramstedt.

En procent utöver avtal
Tjänstemännen i Sif inom till exempel verkstadsindustrin fick en dryg procents löneökningar i de lokala förhandlingarna utöver det centrala avtalet, sammanlagt kring tre procent.

Civilingenjörerna ligger på en liknande nivå medan metallarbetarna fått betydligt mindre.

Metalls avtalssekreterare Anders Tiderman säger till Ekot att det lokala påslaget blivit omkring en halv procent och sammanlagt skulle det bli omkring 2,2 procent i genomsnittliga löneökningar.

Tjänstemännen vinnare även ifjol
Också förra året blev tjänstemännen vinnare. Inom industrin fick de i snitt 3,4 procents löneökningar mot 2,9 procent för arbetarna.

Sifs förhandlingschef Lars-Bonny Ramstedt tror på hyfsade lönelyft även nästa år eftersom han räknar med att högkonjunkturen då kommer att resultera i ökad efterfrågan på arbetskraft.

Han anser inte att de löneökningar som Sif fått igenom i år kommer att bidra till ökad inflation och han tvivlar inte på att arbetsgivarna har råd att betala.

– Jag är alldeles övertygad om detta. I min absoluta bedömning är det att det ryms inom de ekonomiska ramar vi har i landet. När arbetsgivarna, i samband med att vi förhandlar, säger att det blir för dyrt så är det så att de redan har räknat in den här typen av löneökningar, säger Lars-Bonny Ramstedt.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".