Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

USA försvagas i Centralasien

Publicerat måndag 25 oktober 2004 kl 12.30

I takt med att USA har mötts av allt svårare motstånd i Irak så har även USA:s utrikes- och säkerhetspolitiska ställning försvagats i en rad länder i det forna sovjetiska, huvudsakligen muslimskbefolkade Centralasien.

Till exempel har det oljerika Kazakstan trotsat USA och tecknat flera viktiga oljekontrakt med Kina och Iran. Dinara Kalieva är statsvetare vid Institutet för strategiska studier som är direkt knutet till den kazakstanske presidentens kansli.

– Man kan inte säga att vi motsätter oss USA. Däremot försöker vi finna de bästa ekonomiska lösningarna för vår del och Kazakstans inställning är att man ska samarbeta med alla möjliga makter, säger Dinara Kalieva.

Ställer upp på USA
Oljelandet Kazakstan har liksom de övriga länderna i regionen ställt upp på USA:s sida efter terrorattackerna den 11 september. Det finns till och med amerikanska militära baser i några av de forna sovjetstaterna.

USA har å sin sida gett politiskt och ekonomiskt stöd till de oftast mycket auktoritära regeringarna i bland annat Uzbekistan, Kazakstan och Kirgizistan.

Kräver saker i gengäld
Men samarbetet knakar i fogarna eftersom USA också haft motkrav, till exempel att dessa länder inte ska handla med, vad USA kallar skurkstaten, Iran. Inte binda allt för starka band med grannlandet Kina.

Men i takt med de amerikanska motgångarna i Irak och det allt högre oljepriset så har till exempel Kazakstan och Turkmenistan börjat storhandla med Iran. Dessutom har Kazakstan långtgående planer när det gäller försäljning av större kvantiteter olja till Kina.

– Vi måste först och främst tänka på vår egen ekonomi. Förhoppningsvis kommer inte den här handeln med Iran och Kina att leda till någon konfrontation mellan USA och Kazakstan, säger Dinara Kalieva.

Uzbeker missnöjda också
Grannlandet Uzbekistan har också på senare tid visat sitt missnöje över allt för mycket amerikanskt inflytande i regionen.

– Uzbekistan har sedan 11 september varit mycket västorienterat men på senare tid försöker uzbekerna ta mer hänsyn även till de ryska intressena i regionen.

– Samma sak gäller för oss i Kazakstan, säger Dinara Kalieva som dock tilläger att för Kazakstans del gäller det även att tänka på det andra stora grannlandet, Kina, enligt de flesta bedömarna framtidens nya superstormakt som har en lång gräns med Kazakstan.

Vladislav Savic
vladislav.savic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".