Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

EU-dom öppnar för utländska tjänstepensioner

Publicerat måndag 25 oktober 2004 kl 08.00

Varje år betalar de svenska arbetsgivarna in runt 100 miljarder kronor i tjänstepensioner för sina anställda. En gigantisk marknad som tidigare har varit förbehållen svenska pensionslösningar. Efter en dom i EU:s domstol börjar nu flera bolag sälja så kallade utländska tjänstepensioner som ett likvärdigt alternativ till de svenska.

Bengt Edström är pensionsexpert på energibolaget Vattenfall, ett bolag som varje år betalar in tjänstepensioner för 35 000 anställda. Han är tveksam till den här typen av pensionslösningar, eftersom ingen med säkerhet vet hur de kommer beskattas.

– För det första måste vi veta att vi kan hålla det vi lovar. För det andra får det inte kosta oss för mycket. Dessutom är vi väldigt noggranna med att hålla oss inom svensk skattelagstiftning.

Olika tolkningar av EU-dom
Det råder delade meningar om när och hur skatten ska betalas för svenskarnas tjänstepensioner. Försäkringsbolagen och svenska skatteverket tolkar en dom från EU:s domstol på olika sätt.

CGU Life är ett av de försäkringsbolag som nu börjat sälja utländska tjänstepensioner. De menar att domen är glasklar.

Samma regler ska gälla oavsett om man väljer en svensk eller utländsk pensionslösning, det vill säga arbetsgivaren ska få full avdragsrätt och den anställde ska beskattas först när pensionen börjar betalas ut.

– Vi tycker att avdragsrätten är klar och vi tycker att det ska behandlas som en pension även för den anställde dom här reglerna, anser CGU Life:s vd Tomas Almqvist.

Skatteverket håller emot
Men skatteverket och staten håller emot, bland annat av rädsla för att förlora kontrollen över framtida skatteintäkter och ger företagen avdragsrätt men beskattar den anställde fortlöpande.

Finansminister Bosse Ringholm ger skatteverket stöd.

– Det är självfallet viktigt för Sverige. Om vi ger förmåner för enskilda personer, exempelvis en pensionsförsäkring, ska man senare betala skatt på pensionsförsäkringen fullt ut. Vi vill se till att personen inte bara får förmånen utan också ansvarar för den skyldighet man har att betala skatt i ett senare skede. Så det är viktigt för skatteverket att man har kontroll i både det första och andra ledet, det vill säga både att man ger förmånen och när man senare ska få in skatteintäkterna, säger Bosse Ringholm.

CGU Life är beredda att ta strid i frågan och gå ända till EU:s domstol. Men Bengt Edström på Vattenfall, att man noga ska tänka igenom valet av pensionslösning tills frågan är ordentligt utredd.

– Jag tycker att man måste försöka sätta sig in i det här om man åker utomlands eller köper utländska lösningar så att man får vad de lånar. Jag ser inget skäl för oss att använda den typen av lösningar.

Robert Andersson
robert.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".