Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Flera utreder Ringholms fotbollsklubb

Publicerat måndag 25 oktober 2004 kl 16.46

Både Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten inleder nu utredningar kring ekonomin i fotbollsklubben Enskede IK, där finansminister Bosse Ringholm är ordförande. Klubben har under flera år betalat ut flera hundra tusen kronor i svarta löner till tränare.

– Det är klart att vi ska titta på det. Vad det innebär i sak det vet jag inte eftersom vi inte vet omfattningen, men det är självklart att vi ska titta på det här, säger Björne Sjökvist, skattedirektör på Skatteverket.

Även Ekobrottsmyndigheten ska starta en utredning av Enskede IK.

Svarta löner
Dokument som Ekot tagit del av visar att tränarna i ett av Enskedes lag tillsammans delat på cirka 100 000 kronor om året.

Ekot har flera källor med god insyn i Enskede IK:s ekonomi. Enligt källorna har klubben betalat ut svarta löner till tränare under Bosse Ringholms tid som finansminster.

Totalt uppskattar källorna att det handlar om mellan 400 000 och 500 000 kronor om året i svarta arvoden under åtminstone tre års tid.

Bosse Ringholm vidhåller att klubben inte betalat ut några svarta löner och han anser att uppgifterna är grundlösa.

Bekräftar utbetalning
En före detta tränare i Enskede bekräftar i en dold inspelning att han fått minst 50 000 kronor i arvode under ett år. När Ekot sedan kontaktar honom igen bekräftar han åter att han fått svarta löner och att klubben inte lämnat någon kontrolluppgift till Skatteverket.

Du fick 50 och han fick 35 och delar av det här skulle vara reseräkningar?

– Är det som du säger, så är det säkerligen så, säger den före detta fotbollstränaren.

Ifrågasätter finansministerns skattemoral
Riksidrottförbundets ordförande Gunnar Larsson vill inte kommentera det enskilda fallet med Enskede IK, men säger att rent principiellt så har ordföranden ett särskilt ansvar.

– På samma sätt som det är hela styrelsens ansvar så är det klart att ordföranden har ett speciellt ansvar som leder föreningen, säger han.

Vice gruppledaren för folkpartiet i Stockholms stad, Lotta Edholm, vill att idrottsnämnden, som betalar ut pengar för ungdomsidrott till idrottsföreningar, ska se över stödet till Enskede IK.

Hon tycker att uppgifterna kastar ett märkligt ljus över finansminsterns skattemoral.

– Det ger ju signaler att man på pappret gillar att man ska betala in skatt men att man sedan i praktiken själv struntar i det, säger Lotta Edholm.

Persson stödjer Ringholm
Statsminister Göran Persson har tillsvidare fullt förtroende för Bosse Ringholm.

– Jag vill veta först om det har skett något som är fel eller inte.

Om det här skulle visa sig vara ett mönster för små eller medelstora idrottsklubbar, kommer Bosse Ringholm få arbeta med att rätta till det när han blir idrottsminister den 1 november?

– Vi väntar med att svara på den frågan tills vi vet vad som har hänt, säger Göran Persson.

Bo Göran Bodin
bo.goran.bodin@sr.se

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".