Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringens lagstiftningsarbete får kritik

Publicerat tisdag 26 oktober 2004 kl 07.09

Regeringen skriver lagar som är dåliga ur rättssäkerhets-synpunkt. Det anser kommun- och landstingsförbundet som under tisdagen ska träffa regeringen.

Kommunförbundet anser att likheten inför lagen inte fungerar i praktiken.

Den nya lagen om återbetalning av bidrag saknade till exempel en del regler och det har gjort att personer i vissa kommuner tvingats betala tillbaka socialbidrag, medan personer i andra kommuner har sluppit det. Det skriver kommunförbundet i ett brev till socialdepartementet.

Olika budskap
Förbundet skriver att domstolar tvingas göra analyser och tolkningar som borde gjorts redan i förarbetet av lagarna.

Ett exempel är frågan om en persons privatekonomi ska beaktas i samband med en prövning av vård. Ska ett försäkringsbelopp som betalats ut i samband med en trafikolycka beräknas in i bedömningen av om kommunen ska betala vårdinsatserna eller inte?

Regeringens skriver i den politiska texten i propositionen att ekonomin inte ska spela in, men lagtexten säger tvärtom.

Möte ska ge svar
Kommunförbundet pekar också på ett exempel där regeringen och socialdepartementet beslutat i en fråga som egentligen borde ha behandlats i riksdagen. Det handlade om en extra utgift i socialbidraget.

I brevet skriver förbundet att förhållandena inom socialrätts-lagstiftningen är av sådan art att man saknar förtroende för hur arbetet med att skriva lagar bedrivs.

Brevet har alltså lett fram till ett möte mellan kommunförbundet och socialdepartementet där förbundet vill ha svar på varför lagstiftningsarbetet blivit sämre de senaste åren.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".